- Uværet avdekket en dypere tragedie som hadde brygget seg opp i flere tiår


NEW YORK (Dagbladet): 1833 mennesker mistet livet i orkanen «Katrina» i 2005. Verst gikk det utover den amerikanske sørstatsbyen New Orleans i Mexicogulfen. Der sviktet dikene, og store deler av byen ble fullstendig oversvømmet.

På dagen ti år seinere var USAs president, Barack Obama tilbake i byen og skrøt av gjenoppbyggingarbeidet. Så langt har føderale myndigheter brukt om lag 71 milliarder dollar (om lag 590 millarder kroner) på gjenoppbyggingen, ifølge NBC News.

- Dersom «Katrina» var et eksempel på hva som skjer når myndighetene svikter, har gjenoppbyggingen vært et eksempel på hva som skjer når myndighetene jobber sammen, sa Obama da han gjestet Andre P. Sanchez Community Center.

Redningsarbeidet, og særlig arbeidet til det føderale nødhjelpsdirektoratet (FEMA) da orkanen traff New Orleans og den amerikanske kysten er blitt dypt kritisert. Sjokkerte amerikanere kunne se TV-bilder av hvordan svære områder ble oversvømt, mens desperate mennesker søkte tilflukt på hustak, og én million mennesker måtte evakueres. Imens ble butikker og boliger plyndret. Mange av de som ble rammet aller hardest var fattige afroamerikanere.

- Menneskeskapt katastrofe

Selv var Obama som presidentkandidat i 2008 svært kritisk til den republikanske presidenten George W. Bushs håndtering.

- Det som begynte som en naturkatastrofe, utviklet seg til en menneskeskapt katastrofe. Myndighetene mislyktes med å ta vare på sine egne borgere, sa Obama torsdag

Nå mener han at myndighetene har lært mye om å forberede seg og håndtere naturkatastrofer på de ti åra som er gått, men understreker samtidig at mye arbeid gjenstår.

- Vårt arbeid er ikke over når en gjennomsnittelig afroamerikansk husholdning tjener halvparten av det en gjennomsnittelig hvit husholdning i denne byen gjør. Gjenoppbyggingen har vært krevende på grunn av strukturelle ulikheter. Uværet avdekket en dypere tragedie som, som har brygget seg opp gjennom tiår, sier Obama og viser til hvordan katastrofen med all tydelighet fikk fram hvordan særlig mange afroamerikanere var trygge jobber, tilgang på helsetjenester og anstendig bolig.

Fattig og forlatt

Selv om mye av gjenoppbygginsarbeidet har gått bra, sliter fortsatt New Orleans med mye fattigdom og vold. En meningsmåling fra Lousiana State University viser også store forskjeller mellom hvite og afroamerikanere, ifølge New York Times. Mens en overveldende majoritet av hvite mener regionen i stor grad er gjenoppbygd, svarer en majoritet av afroamerikanere at byen i hovedsak ikke er gjenoppbygd.

I Lower Ninth Ward, som er det hovedsakelig afroamerikanske nabolaget der Obama talte, er det fortsatt mange tegn på at gjenoppbyggingen har gått særdeles seint. Mange steder står forlatte biler og hus. Bare 50 prosent av husene er bebodd, og befolkningen er bare på 2000 mennesker, noe som er 80 prosent lavere enn før orkanen. Nesten en tredel lever dessuten under fattigdomsgrensa, melder TV-kanalen KTLA.

- Gjenoppbyggingen er kommet halvveis. Før Lower Nine er tilbake, kan vi ikke si at byen er fullstendig gjenoppbygd, sier den tidligere ordføreren i New Orlean og nå leder for National Urban League, Marc Morial, til TV-kanalen.

Friday, August 28th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments