- Usmakelig kobling av islam og ekstremisme

(Dagbladet): – Terror er ikke en mulig tolkning av islam. Einar Gelius’ oppfatning av teologi og religion er ikke representativ for Den norske kirke, heller ikke i denne saken, sier biskop i Borg bispedømme, Atle Sommerfeldt, til Dagbladet.

Sogneprest Einar Gelius vekker igjen sterke reaksjoner og debatt. I et innlegg i Dagbladet i dag skriver presten at islam har ført til ekstremisme og undertrykkelse både i Norge og ellers i verden.

- Islam er problemet

Han takker Hege Storhaug for å «kalle en spade en spade», og for å «våge å si at problemet er selve religionen islam og religionens profet Muhammed».

Ifølge Gelilus er islam en lov- og maktreligion som dominerer og kontrollerer de troendes liv fra vugge til grav, og som er på kollisjonskurs med menneskrettighetene.

- Nå må snart flere våge å si dette høyt og tydelig i den pågående debatten. Vi må våge å konfrontere islam, både teologisk og politisk, skriver Gelius som nå er sogneprest i Lom i Hamar bispedømme.

- Usmakelig

Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, reagerer sterkt på Gelius’ budskap.

- Det er veldig beklagelig at Gelius bidrar til å røre sammen diskusjonen om islams syn på kvinner og menneskrettigheter, med terror og ekstremisme.

- Det er usmakelig å hevde at terror er islams sanne ansikt. Det er dette den store majoriteten av muslimer og alle seriøse islamske teologer kjemper imot. For kirken er det en viktig oppgave å støtte det. Terror er ikke en mulig tolkning av islam, sier Sommerfeldt.

Han frykter at slike utspill kan bidra til at unge og søkende mennesker får en oppfatning av at det å være en sann muslim betyr å være terrorist

Feil om debatt

Sommerfeldt sier at debatten innenfor islam er meget levende, og gir seg mange forskjellige uttrykk.

- Det finnes autoritære elementer i islam. Men å hevde at det ikke foregår noen debatt innen islam, er en stor feil. Det foregår i aller høyeste grad en debatt, sier Sommerfeldt.

Som eksempel trekker han fram et møte med muslimske kvinner i Kabul som jobber med nye tolkninger av Koranen.

- I hvilken grad er presten Gelius representativ for kirkens syn på islam?

- Han er nok ikke alene. Det er strømninger i kirken, og kanskje enda mer i enkelte frikirker, på linje med Gelius’ syn.

- Men Gelius er langt fra representativ for Den norske kirke, som har hatt dialog med Islamsk Råd i 20 år. I Sarpsborg har vi et dialogsenter der Bosnisk moské er sentral. Bosnierne flyktet for øvrig fra kristne serbere, sier Sommerfeldt, og understreker at ekstremisme finnes i flere religioner og i sekulære systemer.

Religiøse og politiske ekstremister

Sommerfeldt befinner seg for tiden i Jordan.

- I denne regionene finnes det ekstremister av flere slag, både blant kristne, sionister og muslimer, sier Sommerfeldt.
Han understreker også at vold og ekstremisme ikke bare er knyttet til religioner opp gjennom historien, men like mye til sekulære systemer.

Dagbladet har ikke lykkes i å få kommentar fra Einar Gelius.

Thursday, February 26th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments