USA sender skip og fly etter at Iran bordet amerikansk tanker


(Dagbladet):

SISTE: Den amerikanske marinen responderte med å sende et fly for å overvåke situasjonen, ifølge CNN.

Et iransk nyhetsbyrå meldte ved 17-tiden at et iransk skip har tatt kontroll over et amerikansk fartøy med et mannskap på 34 i Persiabukta, ifølge NTB. Dette benektet Pentagon.

USA sendte tidlig en båt, USS Farrgut, som kom skipet til unnsetning.

- Ikke amerikansk

Ifølge Pentagon er dette et skip som tilhører rederiet M/V Mærsk Tigris. Det var på vei gjennom Hormuz-stredet i Persiagulfen.

Pentagons talsmann, Steve Warren, sier at fartøyet som var involvert seilte under flagg fra Marshall-øyene, og at ingen amerikanere var om bord, ifølge BBC.

Ifølge al-Jazeera skal det iranske militæret ha bordet skipet fordi skipet tok seg inn i iransk territorialfarvann.

Pentagon mente at det var «upassende» å fyre av skudd mot tankeren.

Selv om Marshall-øyene fikk full selvstendighet fra USA i 1986, så har USA fortsatt full myndighet og ansvar for landets sikkerhet og forsvar, ifølge Washington Times.

Ble løsnet skudd

Båtens kaptein ble kontaktet av iransk militær da han var på vei gjennom Persiagulfen. Militæret skal ha ønsket at båten skulle ta seg nærmere mot iransk territorialfarvann. Dette skal kapteinen ha nektet å gjøre.

Da kapteinen motsatte seg iranske styrkers ordre, ble skudd avfyrt fra det iranske militæret. Da tok kapteinen ordrene på alvor, og begynte å styre båten mot land, ifølge CNN.

Talsmann fra Pentagon, Steve Warren, sier at MV Maersk Tigris skipet sendte ut en faremelding, som ble plukket opp av den amerikanske marinen. Dermed var USS Farragut på vei. Det nærmeste amerikanske krigsskipet var 60 nautiske mil unna, ifølge CNN.

Skipet ble ført inn til den iranske havnebyen Bandar Abbas.

Konsekvenser

Dette kan få alvorlige konsekvenser for atomvåpenavtalen mellom USA og Iran.

Ifølge New York Times har ikke amerikanske og iranske myndigheter snakket sammen ennå om episoden som fant sted i Persiagulfen i ettermiddag.

Tuesday, April 28th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments