USA mener de har funnet artilleri på Kinas kunstige øyer: «Urovekkende utvikling»


(Dagbladet): På de fem kunstige øyene som Kina bygger blant rev og skjær i det omstridte havområdet Spratly i Sør-Kina-havet, er det nå blitt oppdaget et større våpen-artilleri, hevder amerikanske myndigheter.

Ifølge Independent er det flere uker siden amerikanerne gjorde funnet.

Senator John McCain sier i dag at utviklingen er urovekkende.

- Vi skal ikke ha noen konflikt med Kina, men vi kan ta i bruk enkelte tiltak som kan bidra til at Kina ikke viderefører denne typen aktivitet, sier han.

- Vil bli fordømt

- Utviklingen øker nødvendigheten av å gjøre kineserne innforstått med at disse handlingene er i strid med folkeretten og at handlingene vil bli fordømt, fortsetter han.

Uttalelsen kommer etter at det onsdag ble kjent at Kina i et strategi-dokument blant annet skriver at Beijing «garantert vil gå til motangrep dersom de blir angrepet», skriver Independent.

Talskvinne ved det kinesiske utenriksdepartementet, Hua Chunying, sier at hun ikke har noen informasjon om at det finnes et våpen-artilleri på noen av øyene, melder Reuters.

Offisiell advarsel

Bakgrunnen for det stadig kaldere klimaet mellom de to økonomiske supermaktene er Kinas ekspansjon i Sørkinahavet – en ekspansjon USA gjentatte ganger har belyst ved hjelp av overvåkningsdroner og satellittbilder.

Tidligere denne uka kom den statskontrollerte kinesiske avisa Global Times med følgende advarsel til USA i forbindelse med det stadig mer anstrengte forholdet:

«En krig mellom Kina og USA i Sørkinahavet er uunngåelig – og intensiteten i disse trefningene vil være høyere enn det folk vanligvis forstår som friksjon. Vi vil ikke ha en militær konflikt med USA, men om den kommer er det noe vi vil akseptere».

Kommentaren kom samme dag som Kina sendte en offisiell advarsel til amerikanerne om at de må slutte å sende spionflyene sine over området for å sikre seg bilder, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Plass til flystripe

Ifølge amerikanske regjeringskilder er en av de konstruerte øyene stor nok til at Kina kan anlegge en flystripe som vil vil kunne ta imot de fleste av Kinas taktiske og militære fly.

USAs forsvarsminister Ash Carter har tidligere bedt staben sin om å utrede mulighetene for å sende marineskip og overvåkingsfly til øygruppa. Faren ved dette er at områdets skjøre maktbalanse – som involverer en rekke asiatiske stater – blir forrykket, med åpen konflikt som ytterste konsekvens.

Friday, May 29th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments