Unge Høyre-leder: Skulle Erna Solberg ha klappet mens Putin viste fram sitt krigsmaskineri?


(Dagbladet): LO-lederne i Oslo, Stavanger og Trondheim, samt en rekke andre ledere i fagbevegelsen har gått sammen om å støtte et opprop mot det de mener er en demonisering av Russland fra norsk side.

Også en rekke kulturpersonligheter har signert oppropet, som anklager norske politikere for å bidra til å skape en ny kald krig, skriver Bergens Tidende.

Kritiserer kritikerne

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at det LO-lederne reagerer mest på, ikke er Russlands militære reaksjon mot sitt naboland, men regjeringens kritikk av Russland, sier leder av Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, til Dagbladet.

Unge Høyre-lederen mener det er ekstra graverende at initiativtakerne bak oppropet er lokale LO-ledere, og kaller det høyst problematisk.

- Jeg regner med at dette oppropet ikke er basert på noe demokratisk vedtak i LO. Det ville vært enda mer oppsiktsvekkende. Det er like fullt graverende at tre ledere fra noen av LOs største lokallag bruker titlene sine som LO-ledere for å fronte et sånt syn.

- Ble overrasket

Også Utenriksdepartementet stusser over at det er LO-ledere som har tatt initiativ til oppropet.

- Jeg er ikke så rent lite overrasket og skuffet over dette utspillet fra LO som lett kan oppfattes som en bagatellisering av Russlands folkerettsbrudd i Ukraina og den negative utviklingen for menneskerettighetene i Russland, ikke minst for det sivile samfunn og seksuelle minoriteter, skriver utenriksminister Børge Brende i en e-post til Dagbladet, formidlet gjennom kommunikasjonsavdelingen.

- Skulle hun ha klappet?

Tonning Riise mener det også er forunderlig at forfatterne bak oppropet stiller seg uforstående til hvorfor ikke statsminister Erna Solberg deltok under Russlands markering av andre verdenskrigs slutt tidligere i vår.

- Jeg synes det er merkelig å mene at Solberg skulle ha sittet på en tribune i Moskva mens Putin viste fram sitt krigsmaskineri, inklusiv en flyavdeling med navnet «Krims vinger», og applaudert de som faktisk var med på å innvadere et annet europeisk land, tordner Tonning Riise.

- Signerte på mine vegne

Roy Pedersen, leder av LO Oslo, har signert oppropet med navn og tittel. På spørsmål om hans signatur er å anse som LO Oslos offisielle standpunkt i saken, svarer Pedersen:

- Jeg har signert oppropet på vegne av meg selv, men samtidig representerer jeg de jeg representerer.

Pedersen valgte å støtte initiativet fordi han mener Norge er blitt en del av rustningskappløp med samme konturer vi så under den kalde krigen.

- Vi er ikke en drivende kraft, men vi medvirker til den spente stemningen ved å delta i en rekke NATO-øvelser nær grensene til Russland.

Målet med oppropet er å senke spenningene mellom Russland og Vesten, ifølge nettsida hvor man kan signere.

Ønsker ikke å kommentere

Til Bergens Tidende, sier pressekontakt Bjørn Erik Dahl i LO sentralt at de ikke ønsker å kommentere saken.

- Ferieavvikling gjør at LO ikke har anledning til å svare på dette i dag, sier Dahl.

Oppropet, som hittil har fått 219 ytterligere signaturer, og Pedersen presiserer imidlertid at de tar avstand fra og fordømmer Russlands annektering av Krim. Det er Norges og verdenssamfunnets reaksjoner i etterkant de reagerer på.

- Hadde begrensede muligheter

Russland-ekspert og forsker Jakub M. Godzimirski ved NUPI, er uenig i påstanden oppropet bygger på: nemlig at Norge har bidratt til å «øke faren for storkrig i Europa» ved å innføre sanksjoner mot Russland samt bidra i en rekke ulike NATO-øvelser rundt Russland.

- Uansett hvordan man ser på dette har Russland gjort seg skyldig i lovbrudd ved å annektere Krim. Det må man ta som utgangspunkt for hele diskusjonen, sier Godzimirski.

- Må være forberedt på det verste

Og at Norge har valgt en mer offensiv linje mot Russland, mener Godzimirski er helt naturlig.

- Russland brukte militærmakt mot en av deres naboer. Norge deler en 196 kilometer lang grense med Russland. Det er klart at man må ta det med i vurderingene. Når man utformer et lands sikkerhetspolitikk må man håpe det beste, men være forberedt på det vers,e, sier Godzimirski.

Børge Brende skriver videre at UD er svært bekymret over situasjonen som har oppstått på grunnav Russlands handlinger i Ukraina.

- Fem millioner mennesker er i humanitær nød og over to millioner mennesker har måttet flykte. Russland har begått grove folkerettsbrudd i et naboland og har destabilisert sikkerhetssituasjonen i Europa. Overfor så alvorlige handlinger er vi nødt til å reagere tydelig, skriver utenriksministeren.

Thursday, July 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments