Under ett år etter VM-ydmykelsener det total fotballkrise i Brasil


(Dagbladet): Ingen har flere verdensmestertitler i fotball enn Brasil. Ingen andre enn Brasil har deltatt i fotball-VM hver eneste gang det har blitt arrangert.

Og akkurat nå har ingen andre land like stor krise i den nasjonale fotballen som Brasil.

Én ting er den nasjonale ydmykelsen tyskerne påførte dem med 7-1 i semifinalen i deres eget VM, det er et sår som aldri vil gro i den brasilianske fotballbevisstheten, en helt annen ting er at Brasils fotballframtid nå står på spill.

I hvert fall om man skal legge til grunn den situasjonsrapporten New York Times publiserte for drøyt tre uker siden.

Konkurs

Der slår den amerikanske storavisa fast at åtte av tolv klubber i den øverste divisjonen henger etter med lønnsutbetalingene, og dersom vanlige økonomiske regler var lagt til grunn ville nesten samtlige toppklubber i den stolte fotballnasjonen vært konkurs.

I tillegg kommer det stadig færre på kampene, sponsorene uteblir og de unge, talentfulle spillerne selges så snart noen legger en håndfull dollar på bordet.

Ifølge New York Times forsvinner det 1200 brasilianske spillere ut av landet hvert eneste år. Ikke alle går til Barcelona eller Chelsea.

- Klubbene selger framtida si, sier sportskonsulent Amir Somoggi i Sao Paulo til avisa, og bruker eksemplene Everton Ribeiro og Ricardo Goulart som bevis.

De to unggutta, som vant ligagull med Cruzeiro i 2013 og 2014, er ryggraden i det landslaget som skal gjenreise Brasils ære i VM i 2018, spiller nå i henholdsvis De Forente Arabiske Emirater og i Kina.

Nytt lovforslag

På toppen av det hele kommer en skattegjeld ingen ser enden av. Klubbene har nemlig brukt forhåndstrekket av spillerlønningene til å fortsette å betale spillerne lønn i stedet for å betale inn skatteregningen pengene var ment til.

De brasilianske myndighetene lar ikke krisen gå upaktet hen. Et nytt lovforslag setter en maksgrense for hva klubbene kan bruke av penger på spillerlønninger.

Den maksgrensa er på 70 prosent av klubbens inntekter, og i tillegg til det ligger det krav om at alle offentlige krav som skatter og avgifter, i tillegg til lønningene, skal betales innen forfall.

Følger ikke klubbene disse reglene kan de kastes ut av ligaen, og klubbledelsen skal også bli strafferettslig ansvarlig for eventuelle brudd. Til gjengjeld får klubbene tjue år på seg til å betale inn den eksisterende skattegjelda de allerede har opparbeidet seg.

Alle er enige om at noe må gjøres med den nasjonale fotballen i landet, men det nye lovforslaget skaper likevel ingen entusiasme.

- Hvis det blir vedtatt blir det opprør blant klubbene, sier juridisk sjef i Atletico Mineiro, Lazaro Cunha.

• Saken behandles i disse dager i forskjellige instanser i Brasil. Det har blant annet vært gjennomført offentlige møter der klubbene og det brasilianske fotballforbundet har vært representert, men så langt er ikke det nye lovforslaget vedtatt.

Monday, May 18th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments