Ukrainas statsminister: Russiske militærstyrker har gått inn i Ukraina

(Dagbladet): Det er amerikanske CNN som siterer statlige ukrainske medier på at russiske militærstyrker har gått inn i Ukraina.

- Jeg har akkurat snakket med det ukrainske sikkerhetsrådet og militæretteretning som bekrefter at militært personell og utstyr har blitt fraktet fra Russland til Ukraina, sier statsminister Arsenij Jatsenjuk ifølge kanalen.

Ifølge CNN bekrefter statsministerens talskvinne, Olga Lappo, at sitatene er korrekte. Russiske myndigheter har imidlertid ikke svart på kanalens henvendelser.

Det har i det siste foregått kraftige kamper om flyplassen i Donetsk øst i Ukraina mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske opprørere.

Bevis

Jatsenuk har også skrevet et innlegg på Facebook der han skriver at det russiske forsvaret har forsynt opprørerne med våpen.

- Ukraina og hele det internasjonale samfunnet har bevis på at det kommer forsyninger av russiske styrker og utstyr i Ukraina.

FN frykter en total kollaps for våpenhvilen mellom den ukrainske regjeringen og prorussiske opprørere i øst.

23 personer er drept og over 150 såret i løpet av 24 timer, meldte det tyske nyhetsbyrået DPA mandag ettermiddag. Blant de drepte er minst tre ukrainske soldater, i tillegg til at 66 er såret, ifølge det ukrainske forsvaret.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener våpenhvilen vil bryte helt sammen hvis kampene fortsetter. Han ba mandag om en umiddelbar stans i kamphandlingene og lovet samtidig at partene vil få hjelp fra FN til å trappe ned konflikten.

Også utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret for opptrappingen.

— Det er bekymringsfullt at Russland gjennom sin politikk og sine handlinger har skapt en væpnet konflikt i nabolandet Ukraina. I tillegg skapes frykt for aggresjon også i andre naboland, sier han.

- 700 soldater

Myndighetene i Kiev sa også at 700 russiske soldater har krysset grensen for å hjelpe de prorussiske opprørerne.

- I morges krysset to grupper fra Den russiske føderasjons væpnede styrker grensen inn i opprørskontrollert område, sa forsvarets talsmann Andrij Lysenko ifølge NTB.

Samtidig skal regjeringen i Kiev ha kommet med et nytt fredsutspill overfor Russland.

- Vi er klare til å samarbeide med Russland for å sikre våpenhvilen og en fullstendig iverksettelse av bestemmelsene i Minsk-avtalen, skriver Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin på Twitter.

Saken oppdateres

Monday, January 19th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments