Tyrkias president mangler flertall får ikke mer makt


Foreløpige opptellinger etter valget i Tyrkia viser at president Recep Tayyip Erdogans parti ikke ligger an til å få nok støtte til å innføre sterkere presidentstyre, ifølge tyrkisk CNN.

Får partiet til landets sittende president Recep Tayyip Erdogan, AKP, stort nok flertall i nasjonalforsamlingen, kan det dramatisk endre landets politiske framtid. Erdogans drøm er å endre grunnloven og føre landet over fra parlamentssystem til et system med sterkere presidentmakt.
Valget blir dermed fulgt med stor spenning.

Velte drømmen

Men både velgere og observatører frykter at Erdogan ikke vil sky noen midler for å sikre AKP en solid valgseier.
For å kunne gjennomføre en grunnlovsendring trenger AKP støtte fra to tredeler av setene i parlamentet. For å ta grunnlovsendringene til en folkeavstemning trenger de ja fra 60 prosent av de folkevalgte.
Det som kan velte presidentens drøm, er at det kurdiske HDP-partiet får over 10 prosent av stemmene og dermed kommer over sperregrensen. Partiet vil da forsyne seg av mandatene til AKP, som ikke lenger vil ha flertall i forsamlingen.

Frykter juks

Mange frykter at AKP og Erdogan vil ty til juks for å hindre et slikt resultat.
- Det virker som om det har vært en hel del valgfusk allerede, sier Tyrkia-ekspert Einar Wigen ved Institutt for kulturstudier ved Universitetet i Oslo til NTB.
Også svenske valgobservatører har rapportert om fusk. To av observatørene opplevde seg også som truet på livet i byen Bingöl øst i Tyrkia da uniformerte soldater pekte på dem med automatgevær og ga dem to minutter på å forsvinne.
- Vi har sett åpenbart valgfusk som eksempelvis ved et valglokale der en kvinnelig funksjonær blir fortalt av en mann som står ved siden av, hvordan hun skal krysse av. Da vi påpekte det, ble vi kastet ut, forteller Ann-Margarethe Livh fra det svenske Vänsterpartiet til avisa Dagens Nyheter.

(NTB)

Sunday, June 7th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments