- Tre ukers tur med Stordalens yacht tilsvarer 200 familiers bruk av dieselbil i ett år


(Dagbladet): Debatten om Gunhild Stordalens miljøsatsning EAT ble sparket i gang da Dagbladets kommentator Kjetil Rollness publiserte et hjertesukk på Facebook i begynnelsen av juni, over det han mente var en unison hyllest av klimablødmer helt uten effekt.

Deretter har debatten delt seg mellom de som mener miljøengasjementet er hult sett i lys av Stordalens private forbruk, og de som mener engasjementet hennes i seg selv er verdt sin vekt CO2-kvoter.

Ingeniøren Jo Alexander Gjerpe tilhører den første gruppen. Han har tatt seg bryet med å se på noen utvalgte deler av Gunhild Stordalens private forbruk.

I en post på Facebook, hevder han at Stordalens juleferier til Mauritius alene etterlater et karbonavtrykk tilsvarende 1253 griser.

Gunhild Stordalen er selv vegetarianer og oppfordrer folk til å spise mindre kjøtt.

For å komme fram til tallene har Gjerpe brukt carbon footprint calculator for å finne CO2-utslippene ved ferieturene. Deretter har han brukt denne lista for å finne ut de beregnede CO2-utslippene per kilo svinekjøtt, og deretter delt det på gjennomsnittlig slaktevekt på griser i Norge.

Gjerpe understreker at han ikke er fagmann på området, men at han har gjort utregningene for å vise det han mener er et enormt sprik mellom liv og lære.

Stipdendiat og forsker ved senter for klimaforskning, Borgar Aamaas, har regnet over tallene. Ifølge han stemmer utregningene.

- Hvis man ser på flyreisen isolert, så er utslippet på omtrent 3-6 tonn CO2-ekvivalenter per passasjer, når alle slags klimaeffekter regnes med. For en gruppe på 30 personer, slippes det ut mellom 100 og 160 tonn CO2-ekvivalenter, sier Aamaas til Dagbladet. Dette tilsvarer omtrent karbontrykket fra 1253 griser.

Aamaas legger til at han er usikker på hva slags fly det er snakk om. Selv har han regnet på utslippene ved bruk av typiske rutefly. Ved bruk av små privatfly vil utslippene generelt sett være noe større.

- Frontkollisjon

- Det er en frontkollisjon mellom teori og virkelighet. Hun har alltid hatt et miljøengasjement, det anerkjenner jeg. Men når den som står med hevet pekefinger for lavere forbruk er en av de med Norges høyeste personlige forbruk, har det ingen troverdighet. Da tror jeg folk bare møter saken hennes med motvilje og antipati, sier Gjerpe til Dagbladet.

- Det blir som å stå med pekefingeren ut vinduet i borettslaget og be folk skru ned varmen, mens man selv har en radiator som er hundre ganger større enn alle andres, sier Gjerpe.

Gjerpe trekker også fram bruken av luksusyachten Maltese Falcon, som ekteparet Stordalen har feriert på i flere år.

Den 285 fot lange seilyachten er blant de aller største i verden av sitt slag. De dieseldrevne generatorene om bord brenner i gjennomsnitt opp 1.400 liter diesel i døgnet bare for å gi alt utystyret på skuta strøm. I tillegg kommer elektrisiteten som trengs for å drive de til sammen 75 seil-vinsjene, skrev e24 om ferien i 2009.

«Forbruket for en tre ukers tur tilsvarer 200 barnefamiliers bruk av dieselbil i ett år», skriver Gjerpe.

Gjerpe mener at pressen ikke har gjort jobben sin når de ikke i større grad har stilt spørsmål ved motsetningen mellom liv og lære hos Stordalen.

- Ingen vil si noe, fordi miljøsaken er så viktig. Men det mest skadelige i klimadebatten er holdningen om at det alltid er noen andre som skal ta kuttene. Sånn sett blir Gunhild Stordalen en del av problemet, ikke en del av løsningen, sier Gjerpe.

- Kvotebløff

I tillegg til overdådige ferier, bruker også ekteparet Stordalen flittig privatjeten Petter Stordalen kjøpte for 105 millioner kroner i 2007.

Etter å ha fått kritiske spørsmål om bruken av privatjet til en hotellåpning i Tromsø i fjor, svarte Petter Stordalen:

- Ingen bør ha dårlig samvittighet for å fly.

Stordalen kjøper CO2-kvoter for reisene, men det hjelper lite, sa politisk nestleder i Norges miljøvernforbund Ørjan Holm til Nordlys den gang:

- Det er bare en stor, forbaska bløff, det med CO2-kvoter. Det er bare én måte å redde verden på, det er å redusere forbruket. Ferdig med det, sa Holm.

Fly betyr mest

Kjartan Steen-Olsen, professor ved NTNU med karbonfotavtrykk som spesialfelt, vil ikke gå inn på Gjerpes regnestykke i detalj, men sier:

- Det jeg kan si på generelt grunnlag er at for de av oss som reiser en del med fly, spesielt interkontinentale flygninger, er det liten tvil om at det viktigste enkelttiltaket vi kan gjøre er å kutte ned på flygingen. CO2-utslippa forbundet med en langdistanseflygning (for eksempel til Mauritius), og hjem igjen, vil være mange ganger større enn karbonavtrykket forbundet med en gjennomsnittlig nordmanns totale kjøttforbruk over ett år, sier Steen-Olsen.

- Uten at jeg vil si noe normativt om Gunhild Stordalen sine private vaner, kan jeg si rent objektivt, at dersom det stemmer at de reiser mye i privatjet, er det klart at hennes personlige karbonavtrykk vil være høyere enn for de fleste nordmenn, sier Steen-Olsen.

Dagbladet har søkt kommentar til denne saken fra både Petter Stordalen og Gunhild Stordalen, uten hell.

Tuesday, June 23rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments