Tjomlid kritiserer Sophie Elises Freia-boikott: – Skivebom

(Dagbladet): Bloggeren Sophie Elise Isachsen (20) gjorde i forrige uke sitt til at mange i år kanskje ikke velger Freias lilla påskegg som årets påskegodteri.

I et blogginnlegg oppfordret hun til boikott av de tradisjonsrike sjokoladeeggene, på grunn av at de inneholder palmeolje. 

«Påskeegg inneholder mengder av palmeolje, som ødelegger stort for planeten og alle oss. Freia er virkelig en versting når det kommer til bruk av palmeolje», skrev hun.

Forfatter, blogger og foredragsholder Gunnar Tjomlid mener likevel at det ikke nødvendigvis er så enkelt som Isachsen skriver. I et blogginnlegg kritiserer han nå den kjente bloggeren for sitt engasjement.
 
- Kritikken er rettet mot Isachsen, men også mot alle de titusenvis som har delt bloggposten hennes relativt ukritisk. Jeg vil påpeke ubevisstheten, at det er så lett å kaste seg over «feel good-aktivisme» uten å ha satt seg inn i saken, sier han til Dagbladet.

- Farlig

Han mener bloggeren opptrer dobbeltmoralsk. I blogginnlegget viser han til en rekke skjønnhetsprodukter Isachsen tidligere har omtalt og anbefalt, som inneholder nettopp palmeolje.

- Ubevisstheten rundt dette blir ekstra tydelig når hun tjener penger på å promotere disse produktene. Man kan si at det er bra at hun brenner for ting, og at hun engasjerer seg, men det er farlig å kaste seg over et tema man ikke har satt seg inn i, sier hun.

Han viser til den amerikanske bloggeren Food Babe, som har slått seg opp på å nettopp påpeke hva forskjellige typer produkter inneholder. Bloggeren, som egentlig heter Vani Hari, har fått mye kritikk blant annet fra forskere, som mener hun mistolker informasjonen hun omtaler.

- Så lenge man får folkeopinionen mot seg, så må produsentene trekke produktene sine. Det er farlig, nettopp fordi at det kan vise seg at det ikke blir bedre av den grunn. Jeg er positiv til den typen forbrukermakt, men da må man trippelsjekke og vite at man faktisk vet hva man skriver, sier han.

- Skivebom

Tjomlid mener også at debatten rundt palmeolje i Norge har tatt feil retning.

- Palmeolje er et problem, det er jeg enig i. Men Isachsens kritikk er relativt skivebom. Palmeoljen blir svartmalt, selv om det egentlig ikke står så ille til. Freia har nettopp et fokus på å bruke bærekraftig palmeolje, og at oljen skal være sporbar. Man kan alltid si at det ikke er godt nok, men de har det rette fokuset, sier han, og fortsetter:

- I Norge er det en enten/eller-debatt om palmeolje, om at det må unngås. Men både Greenpeace og WWF mener man må fokusere på den bærekraftige palmeoljen, de sier ikke noe om boikott. Blant annet så krever andre oljer dobbelt så mye areal som palmeoljen, og det øker levestandarden for mange.

- Vil unngå slike produkter

Sophie Elise Isachsen tar selvkritikk på at hun har promotert sminke som inneholder palmeolje.

- Det er nå nylig jeg har blitt oppmerksom på og tenkt over bruken av palmeolje. Jeg har ikke promotert noe som inneholder palmeolje etter bloggposten om Freias sjokolade-egg. Jeg vet at jeg ikke er guds beste barn, men når jeg nå har blitt oppmerksom på problemet forsøker jeg å unngå slike produkter, sier hun. 

Hun sier at hun nå også skal unngå slike sminkeprodukter.

- Jeg har ikke tenkt over at det også finnes i sminkeprodukter, så det var bra jeg ble gjort oppmerksom på, sier hun, og legger til:

- Tjomlid kritiserer folk som prøver å gjøre et bevisst valg. Han har tydeligvis ikke så mye å gjøre siden han har lest gjennom hele bloggarkivet mitt. Hva personlig får han ut av dette? Mens han selv sitter og trykker i seg påske-egg så prøver andre å gjøre bevisste valg. Han kan finne sminketipsene sine fra en annen blogg fra nå av.

- Jeg vet hva jeg snakker om

- Tjomlid mener du ikke har satt deg godt nok inn i temaet til å kritisere det. Hva mener du om det?

- Jeg laga innlegget mens jeg sto i køen på Narvesen og sjekka regnskogsfondets sider på nettet, så nei, da hadde jeg ikke satt meg ordentlig inn i det. Nå i ettertid har jeg lest meg ordentlig opp på det. Bærekraftig palmeolje blir som bærekraftig olje, eller frittgående høns. Jeg vet hva jeg snakker om, sier hun, og legger til:

- I slutten av innlegget sitt skriver han at jeg burde ta meg en lang prat med sponsoren min. Jeg skal gå nøye gjennom alle sponsorene jeg har, slik at jeg kan være sikker på at jeg kan stå for alle produktene jeg promoterer.

Tuesday, March 24th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments