Tines pensjonskasse investerer i omstridt gruveselkap: – Flaut


(Dagbladet): – Det er flaut. Jeg tror neppe de som har pensjon i Tine er klar over at pensjonskassa har investert i det som kommer til å bli den største forurensningsskandalen i nyere tid. Vi oppfordrer Tine til å trekke seg ut, sier leder Arnstein Vestre i Natur og Ungdom til Dagbladet.

Miljøbevegelsen har sett rødt siden Klima- og miljødepartementet forrige fredag ga gruveselskapet Nordic Mining grønt lys for utslipp av gruveavfall til et sjødeponi i Førdefjorden.

Natur og Ungdom opplyser om at lista over folk som er villige til å bryte loven for å «stanse raseringa av Førdefjorden» nå teller rundt 1300 mennesker.

Tines pensjonskasse

På Nordic Minings hjemmeside er det lagt ut ei liste over selskapets 20 største aksjonærer.

Der troner de Tine-ansattes pensjonskasse, MP Pensjon PK, som tredje største aksjonær.

- For mange i Tine ville det nok skurre om de visste hvor pengene er plassert, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn i Venstre og legger til:

- På en fin vårdag i Vevring i Førdefjorden ser det ut som i Tine-reklamene med flotte kyr som gresser og blått hav i bakgrunnen. Jeg tviler på at Tine i framtida vil putte et sjødeponi for gruveavfall i bakgrunnen. Vi i Venstre mener planene i Førdefjorden står i skarp kontrast til viktige miljømål og bærekraft. Vi oppfatter Tine som et selskap som er opptatt av bærekraft.

- Vurderer fortløpende

Investeringsdirektør Nils-Erling Ødegaard i MP Pensjon PK, sier de er en stiftelse for Tines ansatte og pensjonister med en forvaltningskapital på hele 15 milliarder kroner. I denne sammenheng blir deres investering i Nordic Mining, til en nåverdi på rundt 15 millioner kroner, marginal, ifølge direktøren.

– Jeg tror ikke Tine har visst om vår investering i Nordic Mining. Beslutningen om en såvidt liten investering blir ikke luftet i styret, hvor halvparten av medlemmene er fra Tine, men blir tatt her. Vi har registrert kritikken mot dette prosjektet som myndighetene nå har gitt sin tillatelse til. Vi kommer til å vurdere det fortløpende, og vi gjør stadig endringer i vår portefølje, sier Ødegaard.

Tines pensjonskasse har vært eier i Nordic Mining siden 2007.

- MP Pensjons mandat er å øke verdien på pensjonkassa, men skal bare investere i selskaper som følger lover og regler og ikke er på kollisjonskurs med etiske normer. Tine har også et ansvar for å se til og følge opp at de investeringer som foretas er riktige, sier direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Tine, Lars Galtung, til Dagbladet.

Galtung sier Tine har fått med seg kritikken mot prosjektet i Førdefjorden, samtidig som de registrerer at myndighetene har gitt Nordic Mining de nødvendige tillatelser med påfølgende krav. Nordic Mining er ett av rundt 400 selskap Tines pensjonkasse investerer i.

- Det gjøres fortløpende vurderinger av de investeringer man har, sier Galtung.

Skagen også investor

Nordic Minings nest største aksjonær er Skagen Vekst som også har vært investor i selskapet siden 2007.

Natur og Undom oppfordrer også Skagen-fondene til å flytte sine investeringer annensteds.

- De bør ikke investere i forurensningen av en nasjonal laksefjord, en av de reneste fjordene vi har langs kysten, sier leder Arnstein Vestre.

- Skagen vurderer fortløpende alle investeringer i fondet ut i fra om de gir kundene best mulig risikojustert avkastning og om de er på linje med våre etiske retningslinjer. For å sikre kundenes beste interesser, kan vi ikke kommentere hva vi gjør med enkelt-investeringer, før etter at vi eventuelt har agert, sier kommunikasjonsleder Margrethe Vika i Skagenfondene.

Fy-liste

På Skagen-fondenes hjemmeside står det ei liste over hva selskapene «ikke bevisst» skal investere i. Det aktuelle punktet i denne sammenheng lyder:

Skagen vil ikke bevisst investere i «selskaper som gjennom en vesentlig del av sin virksomhet kan pådra seg betydelige forpliktelser eller uberegnelige tap fra bevisst påførte helseskader eller miljøovergrep».

Margrethe Vika mener investeringen Skagen Vekst har gjort i Nordic Mining er innenfor de etiske retningslinjene Skagen har.

- Som investor må vi kunne stole på at myndigheter og fagmiljøer gjør de rette vurderingene. Tillatelsene til utslipp av gruveavfall i Førdefjorden er gitt på premisser de kan stå inne for, sier Vika til Dagbladet og legger til:

- Dersom det likevel skulle skje noe som bryter med våre retningslinjer, så må vi vurdere situasjonen på ny.

Vika understreker at investeringen i Nordic Mining bare utgjør en liten del av den totale forvaltningskapitalen i Skagen Vekst, rundt 0,3 prosent.

Thursday, April 23rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments