Terrorsiktet ingeniør var lokalpolitiker i SV


(Dagbladet): Den 48-årige norsk-irakeren som i går ble pågrepet i Aker Solutions’ lokaler på Fornebu, flyktet til Norge i 1998 da under opprøret mot Saddam Hussein etter den første golfkrigen.

Mannen har bodd i Norge siden seint på 90-tallet, og har i løpet av denne tida vært lokalpolitiker i SV og aktiv i en irakisk forening.

- Jeg ønsker ikke å kommentere dette. Jeg har heller ikke fulgt saken godt nok, sier lederen i det aktuelle lokallaget, hvor mannen også har hatt tillitsverv.

Mannen samtykker til varetektsfengsling og ble i dag varetektsfengslet i fire uker, men nekter straffskyld.

- Kommenterer ikke bakgrunn

Mannen, som har en ingeniørstilling i Aker Solutions, har også vært kritisk til USAs invasjon av Irak. Han har også uttalt seg kritisk om at den irakiske regjeringen henrettet den tidligere diktatoren Saddam Hussein.

- Jeg ønsker ikke å kommentere opplysninger om hans historie og bakgrunn til mediene. PST har fått og vil få svar på sine spørsmål, også om dette, sier mannens forsvarer, Brynjar Meling til Dagbladet.

Ifølge VG dro mannen i 2003 tilbake til Irak og kjempet for Iraqi National Congress (INC) som støttet den amerikanske invasjonen, men har seinere altså uttalt at han ønsker fred i Irak.

Mannen samtykker til varetektsfengsling og ble i dag varetektsfengslet i fire uker, men nekter straffskyld.

- Siktede ønsker å bli sjekket ut av saken. Han mener da at å samarbeide med PST er det beste. Når PST ønsker varetekt, har han tillit til at de følger loven og også sjekker ut opplysninger og foretar etterforskning til hans fordel, sier Meling.

Under politiets radar

49-åringen har gått under politiets radar, og det var arbeidsgiveren hans som ved en rutinekontroll ble klar over aktivitet på nettet som gjorde at de varslet politiet.

Dagbladet får bekreftet at det ble ransaket både på mannens arbeidsplass og hjemme hos ham etter pågripelsen. PST skal ha gjort beslag under razziaen. Disse beslagene vil bli undersøkt av PSTs spesialister. Etter det VG får opplyst, er det mannens aktivitet på ekstreme nettsider som skal være det som fikk alarmen til å gå hos det internasjonale oljeserviceselskapet.

Meling ønsker ikke å kommentere om aktivitet på ekstremistiske nettsider kom opp i avhør med PST.

- Jeg kan dessverre ikke kommentere innholdet i avhøret, sier han til Dagbladet.

48-åringen er siktet etter straffelovens paragraf 147 c, bokstav c, strafferammen for siktelsen er ifølge PST seks års fengsel.

Tuesday, May 12th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments