Terroristens kone: «Jeg har ikke peiling på hva som har skjedd, har han blitt arrestert?»


I byen Saint-Quentin-Fallavier i Frankrike, sørøst for storbyen Lyon, kjørte Yassin Salhi (35) en varebil utstyrt med islamistflagg inn i noen gassbeholdere på et fabrikkområde fredag formiddag.

Han hadde også halshugget sin egen sjef, og spiddet hodet hans på inngangsporten til fabrikken. Hodet var tullet inn i et tøystykke hvor det fremgikk på arabisk at «det finnes ingen annen Gud enn Gud, og Muhammed er hans profet».

Hans kone, som skal ha snakket med den franske radiostasjonen Europe 1, skal ha ringt dem og sagt: «Jeg har ikke peiling på hva som har skjedd, har han blitt arrestert?»

- Normalt liv

Salhi hadde ikke en direkte tilknytning til IS, og terrororganisasjonen har ikke påtatt seg ansvaret for angrepet. Men ifølge New York Times hadde mannen bekjent seg til terrororganisasjonen. Han har også hatt tilknytninger til en salafistgruppe.

Hans kone hadde imidlertid ingen mistanke om ektemannens planer. Fredag ettermiddag hadde hun ringt radiostasjonen Europe 1, angivelig uvitende om hva som hadde skjedd.

- Han dro i dag tidlig klokka 7. Han driver med leveranser. Han kom ikke tilbake mellom 12 og 14, som er når jeg forventer at han kommer hjem. Min stesøster fortalte meg gråtende på telefonen at jeg måtte slå på nyhetene, sa hun ifølge Europe 1.

Da hun forsto hva hennes mann hadde gjort, trodde hun at hjertet skulle slutte å slå.

- Vi er helt normale muslimer og praktiserer Ramadan. Vi har tre barn, og lever et normalt familieliv, sa kona til radiostasjonen.

Kolleger har beskrevet Salhi som rolig og mystisk, ifølge Sky News.

I søkelyset

Franske myndigheter melder at Salhi tidligere har blitt linket til radikale islamistiske grupper, og var kjent for fransk etterretningstjeneste. Han skal ha sagt at han tilhørte en salafistbevegelse.

Fra 2006 til 2008 var han i fransk etterretnings søkelys, skriver The Telegraph.

Etterretningstjenesten skal ha blitt oppmerksom på den 35 år gamle mannen fordi han tilhørte en svært radikal moské i Lyon. Han var også aktiv i et miljø som hadde forbindelser med en terroristgruppe tilbake i 2006.

Hvorfor han fikk forsvinne ut av lyset i 2008, er ukjent.

- Han ble etterforsket i 2006 for radikalisme, men etterforskningen ble ikke fornyet i 2008. Han hadde ikke rulleblad, sier den franske innenriksministeren, Bernard Cazeneuve.

Han kunne videre informere om at Salhi ikke har vært involvert i noen tidligere terrorangrep.

Ettersom de ansatte ved fabrikken kjente til Salhi, slapp de ham inn på fabrikkområdet.

Ambisjonen var angivelig å sprenge fabrikken ved navn Air Products and Chemicals, som blant annet selger gass og kjemikalier til industrien. Han førsøkte deretter å sprenge fabrikken i lufta, men lyktes ikke. New York Times melder at fabrikken var eid av amerikanere.

Bare én Gud

En person ble drept, og to personer ble såret i angrepet. Den 35 år gamle trebarnsfaren halshogde sin egen sjef og spiddet hodet på gassfabrikkens inngangsport. Den hodeløse kroppen ble funnet nær Salhis varebil, og en kniv lå like ved.

Det er fortsatt ukjent om halshuggingen fant sted på fabrikkområdet, eller om dette drapet ble foretatt utenfor fabrikken.

Et tøystykke var surret rundt hodet. Her stod det: «Det finnes ingen annen Gud enn Gud og Muhammad er hans profet».

Første gang

Det er første gang at noen er blitt halshogd av en person som er mistenkt for å være ytterliggående islamist i Frankrike, skriver Le Monde.

Politiet pågrep Salhi kort tid etter. Han var blitt overmannet av brannmannskaper på åstedet. Salhi var kjent for fransk etterretningstjeneste og han skal ha sagt at han tilhørte en salafistbevegelse.

Flere personer er innbrakt av politiet mistenkt for medvirkning til angrepet, skriver NTB.

Saturday, June 27th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments