- Terrorfaren er ikke blitt mindre


(Dagbladet): Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og justisminister Anders Anundsen var i går på besøk hos nyopprettede Felles kontraterrorsenter (FKTS) – et samarbeid mellom Politiets sikkerhetstjeneste og E-tjenesten.

- Dette er noe vi satser på, fastslår forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide overfor Dagbladet.

- FKTS vurderer og analyserer. De lager rapporter og analyser som vi bruker i vårt beslutningsarbeid, sier forsvarsministeren.

- En suksess

Både Eriksen Søreide og Anundsen understreker overfor Dagbladet at de ser på opprettelsen av FKTS som en suksess.

- Samarbeidet mellom PST og E-tjenesten utvikles og har gitt gode resultater, sier justisminister Anundsen.

De to ministerne understreker samtidig at samfunnet alltid må være forberedt på at noe kan skje, selv om alt gjøres for å forhindre terror i Norge.

- Trusselbildet er urovekkende, sier Anundsen.

– Vi prøver å forebygge og avverge mulig terrorhandlinger, og FKTS er en viktig del av kampen mot terror, sier Eriksen Søreide.

Terrorfare

PST-sjef Benedicte Bjørnland bekrefter overfor Dagbladet at sannsynligheten for terroraksjoner i Norge ikke har blitt mindre.

- Bare siden september 2014 har det blitt gjennomført 14 terrorhandlinger i vesten, sier Bjørnland.

Fra 2008 og fram til 2012 var det to terrorattentat årlig i de vestlige landene. Utviklingstrekkene er at disse terrorattentatene gjennomføres av unge mennesker som ikke har reist til konfliktområdene, men er radikalisert i hjemlandene hvor terroren er utført, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til Dagbladet.

«Hjemmeradikaliserte»

Hun bekrefter at om lag 70 prosent av terroraksjonene er gjennomført av dem som er «hjemmeradikaliserte». Bjørnland beskriver utviklingen som negativ.

- Vi ser dessverre ingen tegn på at dette skal snu med det første, sier Benedicte Bjørnland.

Fortsatt reiser mange fra Norge til konfliktområder som Syria og slutter seg til terrororganisasjoner som al-Nusrafronten og Den islamske stat (IS også kjent under navnene ISIS og ISIL).

- Tidligere var de som reiste til land som Jemen og Afghanistan rundt 30 år. De som nå har reist til Syria er yngre. Snittalderen er rundt 24 år, sier PST-sjef Bjørnland.

Thursday, June 18th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments