Terrorbrødrene var på «no fly»-liste

(Dagbladet): Tusenvis av franske politifolk jager nå brødrene Said Kouachi (34) og Cherif Kouachi (32), som skal ha stått bak terrorangrepet mot det franske bladet Charlie Hebdo, hvor 12 personer ble drept.

Brødrene, og særlig yngstebror Chérif, var godt kjent for politiet fra tidligere. Den nå 32 år gamle mannen, som er blitt omtalt som en  tidligere partygutt og rapperen er tidligere dømt for rekruttering av krigere til Irak.

The Guardian skriver at det i tida framover vil bli stilt kritiske spørsmål til fransk etterretningstjeneste og franske myndigheter om hvorfor terrorplanene deres ikke ble fanget opp.

Kunne ikke fly til USA

Det amerikanske nyhetsbyrået AP skriver at brødrene var på en amerikansk «no fly list», altså at de skulle stanses hvis de forsøkte å fly til eller i USA. Kjente eller mistenkte terrorister havner på lista. En del av bakgrunnen for at eldstebror Said havnet på lista skal ha at han har reist til Jemen. Ifølge New York Times fikk den nå 34 år gamle mannen terrortrening av al-Qaida i Jemen.

Der skal han ifølge avisas amerikanske sikkerhetskilder ha blitt lært opp i bruk av håndvåpen, skyting og andre militære ferdigheter. Han skal også ha fått bombetrening.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve bekreftet at brødrene har vært under overvåking, men at det ikke var noe som indikerte på at et angrep var på trappene, skriver NTB.

Det har tidligere kommet fram at Said Kouachi var tidligere ustraffet, og at franske myndigheter regnet med at han fulgte broren, som var dømt jihadistrekrutterer.

Ekstremt miljø

Chérif Kouachi skal ha blitt radikalisert etter at han ble provosert over torturbilder fra amerikanernes skrekkfengsel Abu Ghraib i Irak, og senere kom i kontakt med et ekstremt miljø ved den nå nedlagte moskeen i Rue David D’Angers i Paris.

Lederen ved moskeen var Farid Benyettou, en innflytelsesrik religiøs leder og terrorrekrutterer i dette området, et av Paris’ fattigste. 

Det var under etterforskningen av Benyettou at Kouachi først kom politiets søkelys, og ble arrestert i 2005 og dømt i 2008. Benyettou ble beskyldt for å være i en gruppe som jobbet for å sende folk til Irak for å være med i en al-Qaida-tilknyttet gruppe hvor Abu Moussab al-Zarkaoui var leder. Kouachi-brødrene sa de var fra al-Qaida under massemordet tirsdag.

Friday, January 9th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments