Terningkast seks til fire av ketchupene

• Flere matsaker på db.no/mat

(Bramat.no): Den ideelt sunne ketchupen har mye tomat og lite sukker og natrium (fra tilsatt salt).

Vanlige tomater er ikke så veldig søte, derfor tilsettes sukker for at den skal bli søtere og lettere å like. Salt påvirker også smaken, men er uheldig ernæringsmessig.

Desto mer tomater som inngår i ketchupen, desto mer næringsrik er den.

Antioksidanter

Tomater inneholder også litt naturlig sukker samt en betydelig andel antioksidanter blant annet betakaroten, lykopen, vitamin C og vitamin E.

Hele tomater er også en kilde til fiber, mens ketchup inneholder lite fiber.

Ketchup inneholder forøvrig lite protein og fett.

Les også: Bekymret for hudkreft? Spis tomater!

Ketchup i sunt kosthold?

Nesten alle har en ketchupflaske i kjøleskapet. Den brukes på pølser, til grillmat, noen har den på pastaen, i sauser og gryter, på hamburgeren osv.

Og omtrent alle liker ketchup, selv om ikke alle vil innrømme det. Ketchup kan selvsagt ikke bli så sunne som ferske tomater, men ketchup kan likevel være en del av sunt kosthold.

Spises den som et tilbehør i et måltid som inneholder fisk eller magert kjøtt, grønnsaker eller salat, og grove karbohydrater, er det ikke noe i veien for å ha på litt ketchup.

Dersom det er ketchupen som får barna til å ville spise fiskekaker eller ren fisk, ja da er dette bare fint.

Men, brukes ketchupen på salte pommes frites, er det ikke så bra.

Les også: Derfor bør menn spise tomater

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg ketchup. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

Vi gjør oppmerksom på at vi i denne testen kun ser på næringsinnholdet, ikke på smak.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukkerarter, natrium og mengden ferske tomater som ble brukt til å fremstille 100 gram ketchup.

Desto større andel tomater, desto høyere poengsum, mens innholdet sukkerarter og natrium trekker ned. Andelen tomater ble ekstra vektlagt i testen.

Et produkt inneholder søtstoffet sukralose i stedet for tilsatt sukker. Derfor ble poengene for karbohydrater i de produktene uten søtstoff fordelt innbyrdes, slik at det ble en jevn fordeling.

Den med søtstoffer fikk også beste poengsum på denne faktoren. Det er selvsagt opp til hver enkelt å vurdere om de vil ha en ketchup med sukker eller en med søtstoff.

Les mer om sukralose her.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Ernæringsfysiologer

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

idun-red_hot_chili.jpg

Idun Red hot chili

Karakter:
idun-tomatketchup.jpg

Idun Tomatketchup

Karakter:
smart365-ketchup.jpg

Smart 365 Ketchup

Karakter:
xtra-tomatketchup.jpg

Xtra Tomatketchup

Karakter:

Les mer på Bramat.no:
Øker mettet fett risiko for type 2 diabetes?
Har du mye vondt i hodet?
Sunt å spise nøtter?

Monday, June 1st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments