- Taket begynner å forsvinne og gulvet er fullt av vann


-    Taket begynner å forsvinne og gulvet er fullt av vann. Nå må vi komme oss ned i tilfluktsrommet. Dette var det siste Dagbladet hørte fra det norske reisefølget da syklonen raste for et døgn siden.

Kjell Pedersen (70), Anne Hellebråten (54) og norskaustralieren Dane Dooges (33) fra Asker befinner seg i Port Vila, som er den delen av Vanuatu som ble hardest rammet av det som omtales som en av tidenes verste stormer i Stillehavet.

Dagbladet har snakket med det norske reisefølget igjen i dag. De er slitne, men i god behold. De har vann, og mat og strøm fra agregat.

- Jeg ble ganske redd da strømmen gikk, det begynte å rase planker fra taket, og vi hørte høye lyder av gjenstander som ble kastet rundt utenfor. Da synes vi det var på tide å trekke ned i kjelleren, forteller Dane Dooges til Dagbladet via Skype.
 
De fleste kommunikasjonsmastene på øya ble ødelagt i stormen, så hverken telefon eller internett forbindelse fungerer og radioforbindelsen er dårlig.

Ingen nordmenn har så langt meldt at de er i vanskeligheter, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.

Fylte badekarene

Før syklonen traff ble det norske reisefølget ble fraktet fra sitt opprinnelige hotell på stranden, til Holiday Inn Hotel lengre inn på øya. Det er et moderne hotell, med et storm-tilfluktsrom. 260 mennesker ble fraktet til dette hotellet dagen før Pam traff.

Mens Dagbladet var i samtale med Dane Dooges via Skype, ble en av dørene sugd ut av veggen av den sterke vinden.

- Jeg ble nesten sugd ut, ropte han.

Dane fortalte at selv om hotellets ansatte har opplevd mange sykloner, var de svært engstelige for denne syklonen.

- De fleste dro hjem til familiene sine og sa at dette kunne bli Vanuatu`s undergang.

Hotellets gjester ble bedt om å fylle badekarene sine med vann, i tilfelle drikkevannet på øya ville bli forurenset. Det er realiteten i dag. Det finnes ikke drikkevann, noe som kan bli et alvorlig problem i løpet av det neste døgnet.

Åtte bekreftet drept

Åtte personer er bekreftet omkommet etter syklonens herjinger, melder UNICEF.

Ytterligere 20 er bekreftet skadd, sier Redd Barnas Tom Skirrow på telefon til nyhetsbyrået Reuters fra øystatens hovedstad Port Vila. Tallene stammer imidlertid kun fra meldinger fra sykehus og helsepersonell i Port Vila ettersom kommunikasjonen med omverdenen i stor grad er slått ut.

– Det føltes ut som om verden var i ferd med å gå under, sier Alice Clements, talskvinne for FNs barnefond (UNICEF), på telefon til Reuters.

Åtte meter høye bølger

Hvor omfattende skade syklonen har gjort siden den feide inn over øygruppa sør i Stillehavet sent fredag, er fortsatt ukjent. Øyevitner forteller om opptil åtte meter høye bølger og oversvømmelser i Port Vila.

– Det er som om en bombe har gått av i sentrum av byen. Det finnes ikke strøm eller vann. Vi hører ubekreftede rapporter om døde og mange skadde. Vi vet at folk ber om hjelp, sier Clements.

Katastrofe

UNICEF på New Zealand sier de frykter det verste.

- Selv om det er for tidlig å si noe sikkert, så tyder de første rapportene på at denne værkatastrofen kan være blant de verste i Stillehavets historie, sier UNICEF-sjef Vivien Maidaborn i en uttalelse.

Syklonen feide inn over øystaten med vindkast på opptil 340 kilometer i timen fredag. Satellittbilder avslører at stormen dekker nesten alle landets over 80 øyer. Hjelpemannskaper advarer om at det kan ta flere uker å nå fram til noen av de ytterste øyene.

Ødeleggelse

Clemens forteller at flere innbyggere opplevde at hustakene deres ble revet av, og at de ikke klarte å bevege seg ut og i ly på grunn av den sterke vinden.

Mange av Vanuatus rundt 260.000 mennesker bor i små, skrøpelige hus som ikke er bygget for å tåle verken vindkastene eller flommen som den massive stormen fører med seg.

– Det vi ser her, er total ødeleggelse. Hus er ødelagt, trær har falt, veier er blokkert, og barn vandrer rundt i gatene på leting etter hjelp, sier Tom Skirrow i Redd Barna.

Kan ta dager

Hjelpemannskaper fra FN forbereder seg på å sende inn nødhjelpsteam søndag, men siden flyplassen er stengt og stormen fortsatt herjer, er det uklart når de kan få til å lande på stillehavsøyene.

FN har fått ubekreftede meldinger om at 44 mennesker har dødd på en av de nordøstlige øyene i staten som består av 82 øyer. Mobiltelefonforbindelsen til hele Nord-Vanuatu er brutt, ifølge hjelpemannskaper.

Vanuatus naboer Papua Ny-Guinea og Salomonøyene i Stillehavet har også blitt rammet av syklonen.

Vanuatu var tidligere kjent som Ny-Hebridene, og ble styrt av Frankrike og Storbritannia før uavhengigheten i 1980. Det er blant verdens fattigste land og ligger svært utsatt for naturkatastrofer som jordskjelv, tsunamier og stormer. (©NTB)

Saturday, March 14th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments