Synes du nettet på flyet er for treigt? Facebook får skylda

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dinside): Før helga gikk vi ut og spurte leserne våre om hvilke erfaringer de har med trådløst nett på fly.

Noen var riktig fornøyde, og følte at tilbudet på enten SAS eller Norwegian – og i noen tilfeller begge – var helt fint.

Men et flertall kom med tilbakemeldinger som tyder på at det mildt sagt er forbedringspotensial her:

Les også: Nesten alle bruker gratis WiFi

- Fryktelig tregt og ustabilt

«Fryktelig tregt og ustabilt på Norwegian når jeg har flydd i hvert fall…gav opp til slutt»

«Det er vel som på NSB: De tilbyr noe som ikke fungerer. At Forbrukerombudet ikke griper inn er et under.»

«Reiste med SAS i fjor høst. Las Palmas – Bergen. De reklamerte med wifi om bord, men de fikk det ikke til å virke. Dårlig erfaring!»

«Jeg har flydd en og del med Norwegian det siste året og er svært skuffet. Jeg kommer meg på nettet for å få sett hvor langt det er igjen, men det er stort sett det hele. Jeg får ikke sjekket de enkleste nettsidene som VG eller Dinside.»

Norwegian: – Facebook er synderen

- Vi har i dag wifi på nesten 90 prosent av alle flyene som brukes på Europa-rutene våre. Når mange passasjerer er pålogget samtidig og man er inne på sider som tar mye båndbredde, kan nettet tidvis oppleves som ustabilt, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian via SMS til Dinside.

En annen årsak til treghet og ustabilitet er store datamengder og tunge nettsider.

- Facebook er av de mest populære nettsidene og nå som de har begynt å vise video rett i feeden til folk, så er siden tyngre enn tidligere. Vi jobber med å finne en løsning på dette.

Sandaker-Nielsen kan imidlertid love at ting blir bedre om kort tid.

– Nettet oppgraderes om et par ukers tid, noe som vil gjøre opplevelsen enda bedre for passasjerene våre. Stort sett får vi svært gode tilbakemeldinger på at vi tilbyr gratis wifi, og dersom noen ikke har fått gjort det de hadde planlagt å gjøre på nettet under flyturen, så beklager vi det.

LES OGSÅ: Norwegian-ruter med WiFi-garanti

SAS: – Bedre med betaling

Norwegian tilbyr Wifi gratis til alle sine kunder. Det gjør ikke SAS. Her må du ha gullkort for å slippe å betale. De andre betaler med Eurobonus-poeng eller med kort.

Dette mener informasjonssjef Knut Morten Johansen kan være årsaken til at det tilsynelatende er færre som klager på SAS enn på Norwegians nett.

- Opplevelsen blir nok bedre for de som betaler når færre konkurrerer om nettet, sier han til Dinside.

For øvrig kan han fortelle at det ikke er kapasiteten internt i kabinen som er avgjørende, men forbindelsen mellom flyet og satellitten.

- Koster mye og veier mye

- Det finnes løsninger som bruker forbindelse til bakken, og til satellitt parallelt. Det skjer en rivende utvikling på dette feltet, og det er omtrent som med mobiltelefoner: Den du kjøpte for tre år siden er umoderne i dag. Trådløst nett er dyrt, og det øker vekten. Derfor har vi vært litt tilbakeholdne med å investere, sier Johansen.

SAS innfører for øvrig som første skandinaviske flyselskap trådløst nett på enkelte av sine langdistanseflyvinger fra 17. januar. Til høsten kommer det nye fly, og da vil dette tilbudet øke kraftig.

Norwegian har foreløpig ikke nett på sine langdistanseruter.

Icelandair på topp

Utenfor Skandinavia ser vi også stadig mer trådløst nett om bord på flyene. Men veldig utbredt er det dessverre ikke når vi ser verden under ett.

Ifølge en fersk undersøkelse foretatt av fly-nettstedet Routehappy.com blant 20 selskaper vil du i dag bare få nett på rundt 24 prosent av alle verdens flyvninger.

Størst er sjansen i USA, der hele 66 prosent av avgangene har nett.

Dersom vi sammenligner flyselskapene, troner Icelandair på toppen med nett på nesten 90 prosent av sine fly-kilometer. Men norske Norwegian følger like etter med nesten 80 prosent.

Bunnplasseringen av de store flyselskapene får Turkish Airlines med nett på bare ti prosent av antall kilometer i lufta.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Wednesday, February 4th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments