Svensk eventyrer til Dagbladet: Jeg er redd


(Dagbladet): Den svenske eventyreren Johan Ernst Nilson befant seg i byen Tengbouche undt 3400 meter over havet da skredet på Mount Everest inntraff i går.

Minst 18 personer er omkommet på fjelllet etter at skredet raste gjennom en baseleir som følge av det verste jordskjelvet i Nepal siden 1934.

- Det er et eneste kaos. Flere 100 personer er skadde. Det er som en krigssone, sier Johan Ernst Nilson til Dagbladet.

Det nepalske turistdepartementet anslår at minst 1000 personer, inkludert 400 utenlendinger, befant seg på basecamp eller i områdene rundt da jordskjelvet inntraff, ifølge Sky News

- En spøkelsesby

Selv var Johan Ernst Nilson i et hus ved et kloster da skredet ble utløst.

- Vi satt inne da veggene begynte å riste. Alt begynte å løsne og vi sprang ut. Klosteret slo sprekker og ble ødelagt. Alle munkenes hus ble helt rasert. Vi skyndte oss ned til 3400 meters høyde. Det kommer flere skjelv og jorda rører på seg hele tiden, sier eventyreren.

Han befinner seg nå i byen Namche Bazar, nordøst for hovedstaden Katmandu. Hvert år passerer rundt 25 000 mennesker byen på sin reise til verdens høyeste fjell, med sine 8848 meter over havet, skriver Expressen.

- Folk har løpt opp i fjellet og satt opp telt. De har forlatt byen Namche Bazark,  sier han.

- Namche er en spøkelsesby.

- Katastrofeområde

Johan Ernst Nilson har vært på mer enn 30 ekspedisjoner i 120 land, og holder også foredrag om sine reiser. Han har tidligere blogget om en reise han gjorde til «en av de farligste stedene på jorda» – Mount Everest – i 2007.

- Vi hørte at 17 stykker har dødd på Mount Everest. Helikopterne flyr fram og tilbake hele tiden. Base camp er et katastrofeområde.

Klatreren Alex Gaven har på Twitter skrevet at store deler av fjellets basecamp ser ut som om den er blitt truffet av atombombe, ifølge Sky News.

Svenske Johan Ernst Nilson forteller at de lokale sherpaene er svært urolige for sine familier i hovedstaden Katmandu. Det er dårlig mobildekning og nettforbindelse og mange har ikke fått kontakt med sine familier. Flere nordmenn på reise som Dagbladet har snakket med, skal sove ute på åpne plasser og i parker i natt.

- Jeg er redd. Om jeg reiser på Nordpolen eller Sørpolen har jeg kontroll over naturen. Men jordskjelv har jeg aldri vært med på. Det er en ekkel følelse. Jorda beveger på seg. Man kan ikke gjøre noen ting. Det er en redsel for det ukjente, sier Ernst Nilson.

Bestevennen døde

En av Googles sjefer, Dan Fredinburg, er en av de 18 som omkom i skredet. Ernst Nilson har koblet en satellitt til iphonen og har fått lastet inn noen nyheter på mobilen. Ellers hører han og de andre i området mest rykter.

- Jeg snakket med en amerikansk fotograf nettopp. Hans beste venn døde i Basecamp. Mange har gått bort og det er mye redsel og usikkerhet.

Eventyreren var i Nepal for å hjelpe til med å bygge opp et sykehus, blant annet. Nå tenker han å hjelpe til med redningsarbeidet i området.

- Jeg vil være tilgjengelig og hjelpe til så mye jeg kan til Røde Kors kommer hit, sier han.

- Kaotiske tilstander

Den norske ekspedisjonsarrangøren Hvitserk har en ekspedisjon på sju personer på Mount Everest. I tillegg har Hvitserk en gruppe på tolv fjellklatrere som befinner seg i byen Lukla, som de håper å kunne forlate med fly i morgen.

- De har det etter forholdene bra. Det er ganske kaotiske tilstander og de bor på et overnattingssted, om det er i telt eller inne vet jeg ikke. Vi har fått melding om at de har fått spist og sovet alle sammen, sier Trygve Sunde Kolderup, daglig leder i Hvitserk.

Gruppen som befant seg på Mount Everest ble fraktet et stykke ned fra fjellet med helikopter i dag. De befinner seg nå i byen Gorak Shep, som er den første bosetningen nedenfor Everst Basecamp.

- Krysser fingrene

De vil gå videre til Pangboche i morgen dersom været tillater det. Gruppa er to til tre dagsmarsjer unna byen Lukla med flyplass.

- De har fortalt at de nå er veldig glade for å være på vei ut. De ønsker å komme hjem så fort det er praktisk mulig, sier Sunde Kolderup.

- Vi har også veldig mange lokale sherpaer som jobber for oss som er i en helt annen situasjon. De jobber nå intenst for å få kontakt med sine kjente og kjære. De har ikke full oversikt, det er dårlig nett- og mobilforbindelser. Vi krysser alt vi har får at våre nepalske folk også kan få hyggelige meldinger, sier han.

Sunday, April 26th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments