Supersyklon i Stillehavet: «Fullstendig ødeleggelse»


(Dagbladet): Den tropiske syklonen «Pam» har rammet den fattige og lavtliggende stillehavsøya Vanuatu, og det meldes ifølge nyhetsbyrået AFP om «fullstendig ødeleggelse».

Det er kommet ubekreftede rapporter om 44 dødsfall i øygruppen Penama i nord-øst for Vanuata, melder UNOCHA. Penama ble truffet noen timer før Port Vila.

- Det første vi tenker på nå, er frykten for høye dødstall, men også enorme ødeleggelser på den materielle delen av samfunnet, sa Sune Gudnitz, regionaldirektør director for UNOCHA, til Reuters fredag kveld.

Flom

- Det føltes ut som om verden var i ferd med å gå under, sier Alice Clements, talskvinne for FNs barnefond (UNICEF) på telefon til nyhetsbyrået Reuters fra øystatens hovedstad Port Vila.

Hvor omfattende skade syklonen har gjort siden den feide inn over øya sør i Stillehavet sent fredag, er fortsatt ukjent. Kommunikasjonen med omverdenen er i stor grad slått ut. Øyevitner forteller om opptil åtte meter høye bølger og flom i Port Vila.

- Det er som om en bombe har gått av i sentrum av byen. Det finnes ikke strøm eller vann. Vi hører ubekreftede rapporter om døde og mange sårede. Vi vet at folk ber om hjelp, sier Clements.

Endret retning

Chloe Morrison, en hjelpearbeider i Port Vila, forteller om forholdene.

- Det kommer rapporter fra kollegaer om hele landsbyer som bokstavelig talt har blåst vekk iløpet av natta. Flere hus har blitt plukket opp som konfetti.

Port Vila ble truffet rett på. Tidligere prognoser viste at PAM ville passere 100 miles øst for Port Vila, noe som ville ha spart øysamfunnet for store skader, men den endret retning i siste liten.

Dagbladet skrev i går om de tre nordmennene som er på øya. I går formiddag var de ved godt mot, men kommunikasjonslinjene har falt sammen etter det.

Dagbladet oppdaterer

Saturday, March 14th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments