Stortinget ber forsvarsministeren droppe hemmeligholdet

(Dagbladet): Stortingets kontrollkomité utsatte i dag den planlagte kontrollhøringen om Forsvarets salg av marinefartøy til paramilitære grupper i Vest-Afrika. Som Dagbladet har omtalt tidligere i dag, skjedde det etter forsvarsministerens ønske.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) ba om mer tid til å innhente fakta i saken da hun besøkte Stortinget i dag ettermiddag. Det blir nå igangsatt en ny ekstern granskning etter Dagbladets avsløringer om at minst ti tidligere norske marinefartøyer har havnet hos private aktører i Vest-Afrika, hovedsakelig i Nigeria. 

Kontrollhøringen er utsatt på ubestemt tid, med sikte på at funnene fra den nye granskningen skal kunne tas inn i høringen.

Vil frigi hemmelig rapport

Dagbladets avsløringer har allerede fått Forsvaret til å hyre inn eksterne granskere i det internasjonale revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) til å gjennomgå salgene. Granskningsrapporten er levert til Forsvarsdepartementet og til Stortingets kontrollkomité, men Forsvarsdepartementet og forsvarsledelsen har så langt nektet å offentliggjøre den.

Det hemmeligholdet vil Stortinget nå til livs.

Komiteleder Martin Kolberg (Ap) bekrefter overfor Dagbladet at selv om komiteen ikke har fattet noe formelt vedtak om dette, ble komiteen under dagens møte enige om å henvende seg til Forsvarsdepartementet for å få den hemmelige granskningsrapporten avgradert. Det skal skje i god tid før kontrollhøringen finner sted, ifølge Kolberg.   

- Vil det la seg gjennomføre å holde en åpen høring med en hemmelig rapport som grunnlag? 

– Det vil  i hvert fall gjøre det mye mer krevende om vi ikke får rapporten til offentlig bruk, for å si det sånn.
   

- Ingen militære hemmeligheter

Frp’s Helge Thorheim er saksordfører for saken. Han er klar på at forsvarsministeren bør snu og offentliggjøre rapporten.

– Personlig syns jeg rapporten bør kunne offentliggjøres. Jeg har lest hele rapporten, og slik jeg ser det, inneholder den ingen militære hemmeligheter, sier Thorheim, som selv jobbet som regiondirektør i Forsvarets bygningstjeneste, region Sør- og Vestlandet i perioden 1996-2001

Thorheim understreker at selv om han er for meroffentlighet, er det ikke opp til ham eller Stortinget å avgradere rapporten.

– Det er det bare utsteder, altså forsvarsministeren, som kan gjøre, sier han.

Venstres representant i komiteen, Abid Raja, mener forvarsministerens hemmelighetskremmeri vanskeliggjør Stortingets arbeid.

– Det er svært problematisk at vi skal forholde oss til en rapport i en åpen høring hvor vi skal granske hva som har skjedd, uten å kunne offentlig gjengi eller stille spørsmål med bakgrunn i denne rapporten. Vi må kunne stille åpne spørsmål i en åpen høring. Alternativet er å lukke høringen, og da må man også lukke Stortingets behandling av høringen i etterkant. Det er mange problematiske sider ved at kontrollkomiteen er bedt om å forholde seg til en rapport som er unntatt offentlighet, sier han. 

- I et brev til komiteen har forsvarsministerens skrevet at hun er «opptatt av åpenhet», hva tenker du om det?

– Jeg tror hun vil ha forståelse for det synet vi har. Derfor velger vi å gjøre henne oppmerksom på de problematiske sidene ved å unnta rapporten fra offentlighet. Og i tråd med det hun har nevnt om åpenhet, tror jeg hun vil imøtekomme ønsket fra komiteen. Den henvendelsen vil i hvert fall bli sendt, og så får vi se hun sier.
       

- Ingen grunn til å skjule rapporten for offentligheten

Raja, som selv har lest rapporten, sier til Dagbladet at han ikke ser noen grunn til å holde den skjult for offentligheten.

Da forsvarsministeren sendte rapporten til Stortinget i november, forklarte hun hemmeligholdet slik: «Grunnet de detaljerte opplysningene i rapporten som lett kan identifisere tjenestemenn, har forsvarssjefen valgt å unnta rapporten i sin helhet fra offentlig innsyn.»

Dagbladet har også søkt innsyn i rapporten. Overfor Dagbladet er avslaget begrunnet med offentlighetsloven 15 andre ledd, som gir anledning til å hemmeligholde deler av dokument som inneholder råd og vurderinger om hvordan et organ bør stille seg i en sak. Forsvarsdepartementet mener det er nødvendig å hemmeligholde rapporten av hensyn til Forsvarets ivaretakelse av interne avgjørelsesprosesser.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har så langt ikke besvart Dagbladets henvendelse om saken.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les alle sakene om Nigeria-båtene

Tuesday, January 6th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments