Stort nederlag for Erdogan i Tyrkia-valget


Foreløpige opptellinger etter valget i Tyrkia viser at president Recep Tayyip Erdogans parti ikke får nok støtte til å innføre sterkere presidentstyre.

En talsperson for det regjerende Rettferds- og utviklingspartiet (AKP) sier til Reuters at resultatene så langt tyder på at partiet mister flertallsmakten og at det eventuelt ligger an til en mindretallsregjering.

Tyrkia-ekspert Einar Wigen mener valget vil medføre fundamentale endringer for landets politikk.

- Uansett om Tyrkia ender opp med en koalisjon eller en mindretallsregjering, er valget et stort nederlag for Erdogan. Han hadde satset på å ha full kontroll over tyrkisk politikk i lang tid, og dette medfører fundamentale endringer i planene hans, sier Tyrkia-ekspert Einar Wigen til NTB.

Wigen er postdoktor ved Institutt for kulturstudier ved Universitetet i Oslo.
Han nevner svak økonomisk vekst som en av hovedgrunnene til at det regjerende Rettferds- og utviklingspartiets (AKP) styre ser ut til å slå sprekker. Wigen tror valget vil få store konsekvenser for Tyrkia.

- Den nye regjeringen vil måtte stå til ansvar for sine handlinger i lang større grad enn hva som har vært tilfelle de siste årene, sier Wigen.

Foreløpige resultater

AKP har fått 40 prosent av stemmene til ny nasjonalforsamling, viser opptellingen når 98 prosent av stemmene er telt, ifølge resultatbørsen på tyrkisk CNN søndag kveld. Det kurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP) fikk 12 prosent av stemmene. Det største opposisjonspartiet Det republikanske folkepartiet (CHP) fikk 25 prosent og det høyrenasjonalistiske MHP fikk 16 prosent av stemmene.
Kurderne hadde spesiell grunn til å smile, etter å ha passert sperregrensen på 10 prosent.

- Basert på de foreløpige resultatene ser det ut til at vi kan komme inn i nasjonalforsamlingen med 80 plasser, sier representanten fra HDP Sirri Sureyya under en pressekonferanse i Ankara.

Totalt er det 550 plasser i den tyrkiske nasjonalforsamlingen.

Hadde partiet til landets sittende president Recep Tayyip Erdogan, AKP, fått stort nok flertall i nasjonalforsamlingen, ville det dramatisk endre landets politiske framtid. Erdogans drøm var å endre grunnloven og føre landet over fra parlamentssystem til et system med sterkere presidentmakt.

Fryktet juks

Mange fryktet at AKP og Erdogan vil ty til juks for å hindre et slikt resultat.
Morten Wold (Frp), en av tre norske stortingspolitikere som er observatører ved valget, sa imidlertid at ting har gått ryddig for seg på de stedene han har vært i og rundt Ankara.

- Det ser ut som det meste går etter boka, sier Wold til NTB på telefon fra den tyrkiske hovedstaden.

- Jeg har ikke sett noe som tyder på valgjuks, sier han og nevner blant annet gjennomsiktige valgurner som et av tiltakene som er innført for å forhindre fusk.

Siden Erdogan ble valgt til president i fjor etter elleve år som statsminister, har det vært et kraftig oppsving i saker mot journalister og andre som blir anklaget for å fornærme ham.

(NTB)

Monday, June 8th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments