Stoltenberg: Russland har hatt styrker i Ukraina siste måneder

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier de har sett en økning i russisk militært materiell i Øst-Ukraina.

Ukraina hevdet tirsdag at 700 russiske styrker befant seg i Øst-Ukraina og onsdag oppjusterte president Petro Porosjenko tallet til 9.000.

- Jeg vil ikke kommentere konkrete tall, for vi har sett at russerne har flyttet styrker ut og inn av Ukraina de siste månedene og at de har store styrker langs grensen. Vi har også sett en økning i tungt militært utstyr og russisk militært utstyr i Øst-Ukraina, sier Stoltenberg.

- Kan ikke ta fred for gitt

Han sier Russlands oppførsel ikke bidrar til en fredelig løsning på konflikten med Ukraina.

Uttalelsene kom på en pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg (H), etter at de to hadde hatt et møte for å diskutere sikkerhetspolitikk.

- Russlands handlinger i Ukraina er en påminnelse om at vi ikke kan ta fred i Europa for gitt. NATO er og vil være en viktig aktør for å løse de store krisene vi ser i verden nå, sier Solberg.

- Forsyner opprørerne

Den ukrainske statsministeren meldte allerede mandag at russiske styrker hadde gått over grensa og inn i Ukraina.

- Jeg har akkurat snakket med det ukrainske sikkerhetsrådet og militæretteretning som bekrefter at militært personell og utstyr har blitt fraktet fra Russland til Ukraina, sa statsminister Arsenij Jatsenjuk.

I et Facebook-innlegg skriver statsministeren også at Russland har forsynt opprørerne med våpen.

- Ukraina og hele det internasjonale samfunnet har bevis på at det kommer forsyninger av russiske styrker og utstyr i Ukraina, skriver Jatsenjuk.

De siste dagene har det pågått kamper mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske separatister i Donetsk. Fem sivile ble drept i kampene natt til onsdag, ifølge byens myndigheter.

- Russlands støtte til separatistene er ikke noe bidrag til å stabilisere utviklingen. Tvert imot bidrar de til å eskalere situasjonen i Ukraina, sier Stoltenberg.

(NTB)

Wednesday, January 21st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments