Stoltenberg: Greit å karikere Muhammed

(PLACE DE LA CONCORDE/Dagbladet): Flere statsledere fra verden over samles i Paris i dag for å delta på minnesmarkeringen til de 17 drepte i terrorangrepet som har rammet Paris og Frankrike. 

- Ja, det er greit å karikere Muhammed, sier Stoltenberg til Dagbladet når vi møter han på Place de la Concorde i Paris søndag og legger til at det er en del av ytringsfriheten.

I 2006 valgte den kristne avisa Magazinet og redaktør Vebjørn Selbekk å trykke Muhammed-karikaturene som tegneren Kurt Westergaard i Jyllandsposten hadde laget. Både daværende statsminister Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre ble kritisert fra flere hold for å beklage trykkingen av tegningene. Selbekk sa selv i ettertid at han følte seg brukt av den daværende regjeringen.

Flere andre norske aviser valgte å trykke en faksimile av Muhammed-karikaturene. 

Opp til redaksjonene

Utenriksminister Børge Brende vil ikke gå like langt som å si at det er greit, men han støtter enhver redaskjons rett til å ta den avgjørelsen selv.

- Jeg er en utrolig sterk tilhenger, og er ganske kompromissløs når det gjelder pressens rett til å trykke det de syns er riktig. Dette er rett og slett pressefrihet, forteller han til Dagbladet. 

- Angrep på demokratiet

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende har møtt pressen på Place de la Concorde i sentrum. De ankom plassen klokka 12.45 i fem ulike biler med blålys og sikkerhetsvakter. Det er politifolk på hvert hjørne i alle sentrumsgatene i Paris og 2.200 politifolk og 1.350 militære skal sørge for sikkerheten denne dagen.

- Det viktigste er i dag er å tenke på de som mistet livet. Det er de som er det viktigste. Det som skjedde i Paris nå, og i Norge 22. juli var et angrep på uskyldige mennesker og i tillegg et angrep på demokratiet, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Det er ventet at over hundre tusen mennesker vil dukke opp på Place de la Republique klokken 15 for å delta i minnesmarsjen. Derfra skal de frammøtte gå i tog til Place de la Nation, omtrent 3 kilometer unna.

Fornøyd med håndteringen

Utenriksminister Børge Brende og Statsminister Erna Solberg skal også møte den franske presidenten Francois Hollande sammen med flere europeiske statsledere senere i dag. Til Dagbladet sier Børge Brende at han er imponert over måten president François Hollande har håndert saken. 

- Jeg tror selve operasjonen rundt det må vi bruke litt tid på å analysere, men når det gjelder å vise solidaritet, det å stå opp mot terroristene, vise at masn ikke lar seg skremme av forsøk på stoppe det frie ord, syns jeg Hollande har adressert det på en fremragende måte, sier Brende.

Norge forberedt

Stasminister Erna Solberg sier de er veldig klar over faren med hjemvendte fremmedkrigere, og at man kan aldri verne seg 100 prosent mot denne.

- Vi innser at dessverre er vi er i en verden som er endret, forteller hun til Dagbladet, og legger til at et av tiltakene blir å løfte den generelle beredskapen i landet.

Likevel føler hun seg trygg i Frankrike.

- Vi må aldri la frihetsfølelsen vår berøres av at det kan komme til å skje noe, sier statsministeren.

Dagbladet er til stede og vil følge minnemarkeringen. 

Sunday, January 11th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments