Sterke reaksjoner på Kronprinsens deltakelse: Han burde blitt hjemme

- Dette er en despot som undertrykker kvinner, tråkker på menneskerettighetene og fratar sin befolkning grunnleggende rettigheter. Kronprinsen viser dårlig dømmekraft når han drar i begravelsen til denne despoten, sier Hustveit.

Også SVs stortingsrepresentant Karin Andersen sier til Nettavisen at hun ikke forstår hvorfor det norske kongehuset støtter opp om seremonien, og mener også at kronprinsen burde ha blitt hjemme.

- I Saudi-Arabia piskes bloggere, folk halshugges og kvinner får ikke engang kjøre bil, alt med både den avdøde og påtroppende kongens velsignelse. De bryter menneskerettighetene massivt og brutalt og er i tillegg en klimaversting. Hvorfor skal Norges kronprins reise dit på kongens begravelse. Er skikk og bruk i kongelige kretser viktigere enn brutale systematiske menneskerettighetsbrudd? sier Andersen til Nettavisen.

Assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, Sven Gjeruldsen, ønsker ikke å kommentere hvilke vurderinger som ligger til grunn for kronprinsens tilstedeværelse.

- Kronprinsen har reist som Norges representant for å være til stede ved kondolanseseremonien, sier Gjeruldsen som eneste kommentar overfor Dagbladet.

- Vanlig praksis

Utenriksdepartementet opplyser overfor Dagbladet at det er vanlig at det norske kongehuset er representert ved dødsfall i utenlandske kongehus.

- Også de to andre skandinaviske kongehus var representert i minneseremonien, ved kong Carl Gustaf og kronprins Frederik. Kronprinsen deltar i en minneseremoni som ikke er en naturlig anledning for å ta opp politiske spørsmål, sier pressevakt Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til Dagbladet lørdag kveld. 

Hun understreker at departementet regelmessig tar opp menneskerettighetsspørsmål med saudiarabiske myndigheter.

- Denne uken tok utenriksminister Brende opp den konkrete saken knyttet til menneskerettighetsaktivisten Raif Badawi i samtaler med prins Mohammed bin Nawaf bin Abdul Aziz Al-Saud i London. Regjeringen protesterte også på menneskerettighetsbrudd i Saudi-Arabia både i Riyadh og gjennom en innkalling av den saudiarabiske ambassadøren i Oslo, sier Enstad. 

Menneskrettsaktivisten og bloggeren Raif Badawi ble i fjor dømt til 1.000 piskeslag, ti års fengsel, ti års utreiseforbud og halvannen million kroner i bot i Saudi-Arabia for å ha «fornærmet islam» ved å kritisere myndighetene og religiøse ledere på internett.

Badawi fikk de 50 første piskeslagene 9. januar i år, og skal etter planen få 50 piskeslag hver fredag til straffen er fullbyrdet. Forrige uke ble imidlertid piskingen utsatt fordi sårene fra forrige gang ikke var leget, og torsdag anbefalte en komité av leger en ny utsettelse.

- Burde sendt noen andre

Amnesty har varslet ukentlige demonstrasjoner utenfor den saudiarabiske ambassaden i Oslo i protest mot at Badawi straffes med piskeslag.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty sier at han forstår at det finnes diplomatiske protokoller for deltakelse ved minneseremonier, men at han hadde foretrukket at Norge hadde sendt «en representant på et lavere nivå».

- Dette er et styre som står for så mange menneskerettighetsbrudd. og som har en grunnleggende filosofi langt fra de norske verdiene når det gjelder menneskerettigheter. Det tydeligste signalet hadde vært at Norge ble representert med noen andre enn kronprinsen, noe som ville ha blitt lagt merke til, sier Egenæs.

- Det er ikke noen grunn til å fornedre de døde, men det handler om hva man signaliserer til et styre som er så grovt undertrykkende, sier han videre.

Egenæs sier samtidig at norske myndigheter var raskt ute med protestene mot piskingen av Badawi.

- Vi har tidligere sagt at norske myndigheter har vært for stille om menneskerettghetene i Saudi-Arabia. I forbindelse med Badawi-saken har de vært tydelige. Vi håper dette er et signal om at de vil fortsette å være tydelige overfor Saudi-Arabia, sier Egenæs.

Ingen kursendring

Kronprins Haakon, Sveriges kong Carl Gustaf, Danmarks kronprins Frederik og Storbritannias prins Charles er blant de kongelige som i helga besøker Saudi-Arabia.

Fra politikkens verden kommer blant andre Russlands statsminister Dmitrij Medvedev, Storbritannias statsminister David Cameron og Frankrikes president François Hollande, melder NTB. USAs president Barack Obama og førstedame Michelle Obama ankommer landet tirsdag etter et forkortet besøk til India.

Kong Adbullah gikk bort klokka 01 lokal tid fredag. Kronprins Salman, som antas å være 79 år gammel, ble umiddelbart innsatt som landets nye konge.

Under sin første TV-overførte tale til nasjonen understreket kong Salman at han vil styre videre etter samme kurs som kong Abdullah.

- Vi vil med Guds hjelp videreføre den rettskafne politikk som Saudi-Arabia har fulgt siden landet ble grunnlagt av kong Abdulaziz, sa den nye kongen fredag, ifølge NTB.

Saturday, January 24th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments