Spår skrekk-år: Opp mot 70 000 jobber kan forsvinne


Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri var forberedt, da han i morges hørte nyheten om at oljeserviceselskapet Aker Solutions skal nedbemanne med inntil 500 faste stillinger.

«Nå er vi i gang», tenkte Sunde.

Råttent marked

- Vi tror flere bedrifter kommer til å nedbemanne nå, fordi markedet er så råttent som det er, sier Sunde til Dagbladet.

Det dreier seg om store og små bedrifter, med «en fot innen oljeindustrien».

Nedbemanningsforberedelsene har pågått gjennom sommeren, men «som gode arbeidsgivere» har bedriftene ifølge Sunde ikke villet si opp folk i sommerferien.

Ifølge Sunde er de som mister jobbene nå i mange tilfeller kjernepersonell som bedriftene helst ville ha hatt med seg videre, og som de har kvidd seg for å si opp.

50.000-70.000 færre

Sunde tror bedrifter over et bredere spekter enn bare olje nå vil rammes: bemanningsselskaper, hoteller og andre som er helt avhengige av oljevirksomheten.

- Denne bransjen, som i utvidet forstand består av 350.000 personer – som er ekstremt mange i et lite land – vil komme til å bli mye mindre, sier Sunde.

På Dagbladets spørsmål om hvor mange av de 350.000 han tror vil være igjen om et år, svarer Sunde slik:

- Da vil det ikke overraske meg om det er 50-70.000 færre i vid forstand. Og så er håpet for oss som samfunn at de finner alternative jobber, eller at arbeidsgiverne greier å svinge seg rundt og finner nye markeder, sier Knut E. Sunde.

Han peker på flere gode tiltak, som satsing på fornybar energi, på maritime næringer og en oppdrettsnæring som har bruk for leverandørindustriens teknologi, og på en skattereform. Likevel er det etter Sundes mening i bunn og grunn lite politikerne kan gjøre.

- Det er oljeprisen som styrer det hele, og den er langt utenfor deres kontroll.

Smitteeffekt

LOs nestleder Hans-Christian Gabrielsen vil ha en rekke politiske tiltak, som en langt mer aktiv næringspolitikk og en «styrking» av permitteringsregelverket, med adgang til lengre permitteringer og en kombinasjon av permittering og utdanning.

Men heller ikke Gabrielsen tror at flere oppsigelser kan unngås. Han ser en smitteeffekt til andre næringer enn olje og gass, og forklarer det med Kinas svake utvikling, som legger en demper på den globale aktiviteten.

- At dette kommer til å fortsette, tror jeg ingen er i tvil om, sier Hans-Christian Gabrielsen.

Tuesday, September 1st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments