Spanskeværet kommer inn over Norge, men det blir langt fra godt og varmt


(Dagbladet): Akkurat nå er det kraftige regnbyger over London. Her i Sør-Norge skinner sola, og vi har endelig fått smake på den deilige sommeren.

Det er imidlertid ikke slik at dette været vil holde så altfor lenge. Dagbladet skrev onsdag at det vil lønne seg å fyre opp grillen i dag og  søndag, men varmt vær fra Spania gjør at meteorologene nå er svært usikre på hvilket vær som vil komme i løpet av helga.

Meteorologene advarte i torsdag om værfenomenet «Spanish flume», som vil treffe Sør-Norge i løpet av kvelden.

Usikkert

- Det er et lavtrykkssystem som kommer vestfra. Varm og fuktig luft kommer fra Biscaya-bukta i Spania. Lufta har veldig høye temperaturer som blander seg inn i lavtrykket, det betyr at vi trolig vil får kraftige byger, sier statsmeteorolog Nina Pedersen til Dagbladet.

Det er imidlertid verre for værmodellene å komme med prognosene for været når et slikt fenomen treffer.

- Det er vanskelig å ta for seg disse bygene, men de vil trolig bli veldig kraftige. Våre modeller kan vanskelig spå hvor kraftig nedbør det blir og når det kommer. Lavtrykker beveger seg raskere og er lenger framme enn det prognosene tilsier, og været utvikler seg raskt, sier Pedersen.

Den varme lufta fra Sør-Europa blandet seg med den kalde lufta i Skagerak og Atlanterhavet. I Skagerak er det så kaldt som ti grader.

- Det pleier å være litt varmere på denne tida. Den kalde lufta kan føre til at lavtrykket blir mye mer intenst enn vanlig. Bygene vil trolig komme inn over sørkysten i kveld og passerer nordøstover, det vil definitivt treffe Sverige, sier hun.

Værfenomenet «Spanish flume» er ofte det som fører med seg kraftige regnbyger i løpet av sommeren. Det kan også føre til ekstrem varme, stormer og torden, ifølge BBC.

Tordenvær

Det er kraftige byger over London i dag, disse bygene beveger seg nå mot Ekofisk-feltet mellom England og Norge. Dette vil føre meg seg tordenvær.

- Det er ventet at målerne der ute vil registrere torden i ettermiddag. Det er varslet at dette tordenværet kommer inn over Agder. Det er usikkert hva som skjer langs kysten nordover. Det blir nok uansett friskt sør i landet i løpet av helga, sier Pedersen.

Dagen i dag ser ellers ut til å bli en noe kjip dag værmessig. Nordland, Troms og Finnmark kan vente seg delvis fint vær. På søndag er det også ventet at skydekket vil lette både østafjells og på Sørlandet.

Saturday, June 6th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments