Sør-Korea skjelver. Ekspert mener bildene er manipulert


(Dagbladet): I forrige uke sendte det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået og Kim Jong-uns personlige propagandabyrå, KCNA, ut triumferende bilder av den unge diktatoren. 

Med en smilende Kim i forgrunnen opplyste landet at de har gjennomført en vellykket missiloppskytning fra en ubåt. 

Testen «verifiserte og bekreftet at missiloppskytningen fra ubåten oppfylte de seineste militære, vitenskapelige og tekniske kravene», het det i meldingen fra byrået.

Eksperter har allerede før bildene ble sluppet, vært uenige i hvor mye framgang Nord-Koreas rakettprogram har hatt, men bildene fikk definitivt noen til å heve øyebrynene.

Bløff
Flere eksperter mener nemlig at Nord-Korea bløffer, og at landet slettes ikke har klart å gjennomføre en undersjøisk rakettutskytning.

Forfatter og Nord-Korea-ekspert, Joseph Bermudez, har fulgt Kims rakettprogram tett, og har jobbet som rådgiver for det amerikanske forsvaret. Han mener det er mye med utskytningen som ikke henger på greip.

- Bildene viser en rosa skygge i vannet, en refleksjon av oppskytning. Det ville du forventet å se om det var en flamme fra raketten. Det var imidlertid ingen flammet, bare damp og vann. Dette kan tyde på at de publiserte bildene er manipulert eller photoshoppet på en eller annen måte, sier Bermudez, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge nyhetsbyrået har også personer i det amerikanske forsvaret sådd tvil om noe i nærheten av en ballistisk rakett ble avfyrt fra ubåten.

- Testet utstyr

Bermudez peker også på at ubåten som ble vist på bildene er en prototyp, som først ble testet for seks-sju måneder siden. Han mener det dermed er usannsynlig at den allerede nå er klar til å fyre opp en rakett.

I tillegg viser satellittbilder fra området at det står en lekter like i nærheten av ubåten. Eksperten mener det er langt mer sannsynlig at raketten ble avfyrt fra lekteren.
 
Ifølge byrået samsvarer heller ikke raketten på bildet med noen av dem som eksisterer i Nord-Koreas arsenal. Joel Wit, tidligere amerikansk diplomat, mener raketten er en prototyp, bygget for en utskytningstest.

En internrapport gjennomført av amerikansk etteretning, mener heller ikke at den faktiske raketten ble utskutt, men at Nord-Korea testet selve systemet for utskytning, ifølge Bloomberg.

- Ubrukelig forsvar

Militærekspert Shin in-kyun, som driver det uavhengige forumet Korea Defense Network, mener det er svært alvorlig for Sør-Koreas forsvar at Nord-Korea nå tilsynelatende har mulighet til å skyte ut missiler fra ubåter.

- Vårt eksisterende missilforsvar er med dette ubrukelig. Våre forsvarssystemer er innrettet på å forsvare oss mot angrep fra nord, ikke mot ubåter som kan befinne seg sør for Jeju eller Guam, sier Shin til Reuters.

BBCs Korea-korrespondent, Stephen Evans, skriver at et slikt rakettsystem kan være svært effektivt.

- Sør-Korea tar testoppskytningen på høyeste alvor. De og USA vurderer sterkt å installere dyre missilforsvar, men disse vil være ineffektive om raketter avfyrt fra en ubåt kommer under dem, skriver han.

- Den svake parten

Uansett om bildene er ekte eller ikke, har i hvert fall Nord-Korea en grunn til å vise at de har militærteknologi som kan utfordre resten av verden.

Geir Helgesen, direktør ved Nordisk institutt for Asia-studier (NIAS), sa forrige uke følgende til Dagbladet

:

- Nord-Korea vet at det er en mulighet for at regimet blir fjernet med makt. Det er derfor de gjør som de gjør. Blir de kritisert av Sør-Korea, FN eller USA, så fyrer de av et missil ut i havet for å manifestere at «vi er selvstendige, og vi kan forsvare oss selv». Nord-Korea er redde for at noen skal finne på å peke på en militær løsning, sier han.

- Derfor oppruster de, selv om de ikke har råd til det, fordi de vet at de er den svake parten, sier Helgesen

Annonseringen av prøveoppskytingen kommer bare dager etter at det ble lagt fram en rapport om at Nord-Korea kan ha satt i gang atomreaktorene på det omstridte atomkraftverket Yongbyon. Usikkerheten og meldingene om Nord-Koreas atomvåpenprogram, skaper allerede frykt.

Propaganda-stat

Om bildene er manipulerte, er det slettes ikke første gang det skjer Nord-Korea har en lang tradisjon med å manipulere bilder, enten for å framstille sine statsledere i positivt lys, eller for å forvrenge mer ubehagelige sannheter.

Det finnes ingen fasitsvar på spørsmålene knyttet til de ferskeste bildene, all den tid Nord-Korea er ett av de mest lukkede og propagandastyrte samfunnene i verden. 

Thursday, May 14th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments