Sommersalget har senket prisene

Fra juni til juli var kjerneinflasjonen uendret. KPI falt 0,1 prosent på månedsbasis, mens oppgangen var 1,8 prosent på årsbasis. Det tilsvarer en nedgang på 0,8 prosentpoeng fra juni.

Analytikerstanden hadde ifølge TDN Finans ventet seg et hopp i kjerneinflasjonen på 2,6 prosent på årsbasis, samt uendret utvikling på månedsbasis.

For KPI lå forventningene på 2,8 prosent oppgang på årsbasis og 0,1 prosent nedgang på månedsbasis. Tallene var med andre ord som ventet.

Den harmoniserte konsumprisindeksen (HKPI), som er bedre egnet for internasjonale sammenligninger, falt 0,2 prosent fra juni til juli, og var opp 1,5 prosent på årsbasis.

 

Billigere klær og strøm

Den største bidragsyteren til KPI-fallet på månedbasis var sommersalg som førte til en prisnedgang på klær på 4,0 prosent.

Den nest viktigste årsaken til nedgangen i KPI var priser på elektrisitet inkludert nettleie som hadde et fall på 5,3 prosent. Kraftprisene har falt sammenhengende i hele 2015. Nettleien viste moderat oppgang sist måned, noe som kan knyttes til en økning i forbruksavgiften med virkning fra 1. juli, skriver SSB.

Månedsnedgangen i KPI ble hovedsakelig dempet av en oppgang i matvareprisene som steg med 1,9 prosent. Kjøttvarer hadde en prisstigning på 2,6 prosent og var den matvaregruppen som påvirket oppgangen mest.

Noe av prisoppgangen for enkelte av matvarene kan sees i sammenheng med de oppjusterte målprisene fra årets jordbruksoppgjør som ble iverksatt 1. juli.

Økte priser på mat og drikke

På årsbasis trakk særlig prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer opp, med en samlet vekst på 2,9 prosent.

Andre viktige bidragsytere til den positive tolvmånedersendringen var ifølge SSB beregnet husleie for selveiere, transport- og restauranttjenester samt møbler.

Lavere priser på elektrisitet, teletjenester og drivstoff bidro til å dempe veksten i KPI de siste tolv måneder.

Kraftig nedgang i tolvmånedersveksten

Tolvmånedersveksten i KPI var 1,8 prosent i juli, ned 0,8 prosentpoeng fra juni. Nedgangen i tolvmånedersveksten var hovedsakelig forårsaket av prisutviklingen på elektrisitet, flyreiser og matvarer, skriver SSB.

Produsentprisene ned

Den samlede produsentprisindeksen (PPI) falt 2,3 prosent fra juni til juli. Hovedårsaken var et prisfall på både olje og gass som trakk ned delindeksen for utvinning. Også indeksen for elektrisitet falt kraftig i juli, skriver SSB.

Fra juni til juli gikk oljeprisen, Brent Blend målt i norske kroner, ned med om lag 7 prosent, mens prisen på naturgass hadde en svak nedgang. Målt i amerikanske dollar var imidlertid prisfallet på både olje og gass mye større.

Det at prisene i kroner falt mindre enn prisene i dollar, kommer av svekkelsen av vår valuta mot amerikanske dollar i denne perioden.

Fra juli 2014 til juli 2015 falt PPI 6,6 prosent.

Flere nyheter

Torbjørn Kjus om oljeprisen: – Lokket er lavere enn vi trodde før
Nordmenn er ekstremt dårlige på dette
Aksje raser på Oslo Børs etter nyheter

Monday, August 10th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments