- Som om zombier vil inn i huset for å spise hjernene våre

(Dagbladet): Ikke på tyve år har det blitt påvist så mange meslingutbrudd i USA som i år.

Årsaken skal være at uvaksinerte amerikanere tar med seg sykdommen hjem fra ferie, samtidig som stadig færre foreldre lar sine barn vaksinere seg mot sykdommen.

30. januar ble det slått fast 102 tilfeller av det som regnes som den mest alvorlige av barnesykdommene. Meslinger kan medføre lungebetennelse, bronkitt og i verste fall dødsfall. Sykdommen gir også kraftig feber og røde flekker på huden under sykdomstida. 

Smitte-eksplosjon

Til sammenligning ble det i hele 2014 påvist 644 tilfeller av meslinger i USAs befolkning på 315 millioner mennesker. Mellom 2001 og 2011 var det i snitt kun 62 meslingsutbrudd i året. 

Dette får amerikanske medier til å slå alarm om sykdommen, samtidig som politiske miljøer ytterst til venstre og høyre i USA fortsatt advarer mot å la barn ta vaksinen.

President Barack Obama er på sin side klokkeklar på at han mener barn må ta vaksinen.

«Sørg for at barna dine blir vaksinert» sa han til NBC på søndag.

Talkshow-vert og satiriker Jon Stewart er blant dem som rister på hodet over vaksinevegringa. I en ni minutter lang monolog under sitt program tirsdag kveld langet han ut både til høyre og til venstre.

«Gjennomtenkt idioti»

«Det er gjennomtenkt idioti å ikke vaksinere barna sine», sa Stewart som kommentar til en venstrevridd kvinne som mente det var skadelig for barn å ta vaksiner, som hun beskrev som unaturlige. 

Stewart reagerte også på CNNs skremsespropaganda og bruk av en flykropp for å illustrere hvor hvordan meslinger brer om seg. En lignende video kan du se øverst i denne saken. Stewart mente videoen var overdreven tabloid.

Politikere på høyresida i USA er opptatt av foreldrenes rett til å bestemme over barnas kropp. Derfor vil republikanske partiprofiler som Chris Christie og Rand Paul ikke støtte Barack Obamas vaksinasjonsoppfordring, noe Stewart bare sukket over. 

For å få amerikanerne til å forså alvoret i saken, henta komikeren fram en metafor han håpet ville passe den amerikanske opinionen bedre enn «lange, vanskelige ord».

«Dette er som om hele USA bor på en gård og zombier vil inn i huset for å spise hjernene våre. Da må du spikre igjen vinduene og holde dem ute. Men vi må gjøre det alle sammen» fortalte Stewart til hylende latter fra sitt publikum.
 

Wednesday, February 4th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments