- Som lyden av å bore i betong

(Dagbladet): Det tok ikke lange tiden før ungpikeidolene i den irsk-britiske boybandgruppa One Direction hadde begynt å synge, før publikum skrek av full hals.

Det er to år siden sist verdens største boyband var på Norges-besøk, og i kveld var ventetida over. Dagbladets reporter på stedet kunne tidligere i kveld melde at Liam Payne, Harry Styles, Louis Tomlinson og Niall Horan ankom Ullevaal Stadion like før klokka 18.

Ansvarlig for politiets innsats under konserten, politioverbetjent Lars Fredrik Njøsen, fortalte til NTB før konserten at 80 prosent av dem som kommer er jenter i skrikemodus.

Dagbladet møtte en av gutta som skulle på konsert, 12 år gamle Mathias Holm Tutvedt.

- Jeg skal være med å skrike når de går på, sa han til Dagbladet før konserten. 

- Midlertidig hørselsnedsettelse

Dagbladets fotograf på stedet målte rundt 100 desibel da konserten starta, og lydnivået økte til 103 da jubelen var igang – en fordobling i effekt ifølge seniorforsker ved Sintef, Truls Gjestland.

Han har i flere år forska på støy, og forteller at gjennomsnittsnivået på en konsert er anbefalt blant annet fra Helsedirektoratet og Verdens helseorganisasjon å ligge på 100 desibel.

- 103 desibel. Da snakker vi om ganske høye nivåer. Vi skiller mellom maksnivåer og gjennomsnittsnivåer, men ligger det på dette nivået bør du ikke gå på flere enn fire slike konserter i året. Da har du fått årsdosen din. Syv og et halvt minutt er en dagsdose, sier Gjestland til Dagbladet.

Over syv og et halvt minutt i 103 desibel øker ifølge ham risikoen for hørselskader. Gjestland understreker likevel at det ikke er en umiddelbar fare ved å utsette seg for en konsert av typen One Direction holder i dag.

- Vi kan også si helt sikkert at veldig mange av disse som har vært på konsert i kveld kommer til å ha dotter og ringing i ørene en stund etterpå – også i morgen. Det er en midlertidig hørselsnedsettelse. For de fleste går det over, men hvis du fortsetter å utsette deg for så høye støynivåer vil det til slutt ikke gå over, sier støyforskeren.

Gjestland sammenligner støynivået med lyden av å bore i betong.

- Som et jetfly

Generalsekretær i Norsk forening mot støy, Ulf Winther, forteller til Dagbladet at varsellampene tennes først ved 130 desibel.

- Lydnivået her kan sammenliknes med lyden av et passasjer-jetfly som tar av på cirka 250 meters avstand, sier han.

Winther understreker at selv om lydnivået det her er referert til, er det alltid viktig å bruke ørepropper på konsert.

- Det bør alltid være en del av konsertutrustningen.

Forlot bandet

Boybandet One Direction har smelta mange unge pikehjerter siden det ble dannet av fem gutter under X Factor i 2010. De kom på tredjeplass i konkurransen.

I mars gikk sjokkbølgene over fansen da det ene medlemmet, Zayn Malik, bestemte seg for å forlate gruppa.

- Min tid i One Direction har vært mer enn jeg noensinne kunne forestilt meg. Men etter fem år føler jeg tida er inne for å forlate bandet. Jeg vil gjerne be om unnskyldning til fansen hvis de føler seg skuffa, men jeg må gjøre det som føles riktig, uttalte Malik da nyheten ble kjent.

Konserten på Ullevaal Stadion i Oslo fredag kveld er en del av deres pågående turné «On The Road Again».

Friday, June 19th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments