Småbarnsmora demonstrerte i Egypt ble drept av «ikke-dødelige» haglskudd

(Dagbladet): 25. januar markerer starten på folkeopprøret i Egypt som førte til at president Hosni Mubarak ble styrtet.

Demonstrasjonene som har foregått i en rekke egyptiske byer har foreløpig kostet 16 mennesker livet, skriver BBC.

Én av disse 34 år gamle Shaimaa al-Sabbagh, mor til en fem år gammel gutt og medlem av den egyptiske sosialistalliansen, som sto bak gårsdagens demonstrasjoner.

Skutt av hagl

al-Sabbagh deltok i det som betegnes som en fredelig demonstrasjon sammen med sin mann. Hun og meddemonstrantene var på vei til Tahrir-plassen i Egypt, den symbolske plassen i sentrale Kairo som opprørerne okkuperte i 18 dager i 2011.

Meddemonstrantene har fortalt at hun ble skutt flere ganger i hodet av sikkerhetsstyrkenes kuler, skriver BBC. Det skal ha vært «ikke dødelig»-haglammunisjon som drepte kvinnen. Egyptiske myndigheter har imidlertid benektet dette.

- Ingen våpen, hagl eller gummikuler ble avfyrt. Det var en liten demonstrasjon som ikke krevde bruk av slike våpen. Bare to tåregassgranater ble brukt, hevder talsmannen overfor nyhetsbyrået AFP, skriver NTB.

Talsmannen hevder videre at det er «islamistiske infiltratører» som står bak.

En talsmann for helsemyndighetene i landet bekrefter ifølge Financial Times at hun døde av skadene fra haglskudd mot hodet og brystet.

Ifølge Independent er patronene som ble brukt såkalte «ikke-dødelige», og brukes for å oppløse store forsamlinger.

16 drept

Ni av ofrene er sivile som ble drept i sammenstøt mellom demonstranter og politiet. Ytterligere to personer ble drept idet de skal ha plassert en bombe ved en høyspentmast i Beheira-provinsen, ifølge den statlige avisa al-Ahram, skriver NTB.

En mann politiet betegner som «islamist» ble drept i Alexandria i dag. Politiet de hevder at mannen skjøt mot politiet, og at han ble drept idet politiet besvarte ilden.

I tillegg ble en politimann drept i uroen, skriver AFP.

Til sammen er så langt 16 drept i uroen i år.

- Vil bli straffet

Bildene av sekundene etter Shaima al-Sabbagh ble skutt viser de nå svært dramatiske scenene i Egypt. Regjeringen, som i 2013 forbød demonstrasjoner som ikke var godkjent av politiet, har intensivert sikkerheten kraftig i forbindelse med demonstrasjonene.

Blant annet har de satt ut væpnede og pansrede biler rundt den ikoniske Tahir-plassen.

Videoer og bilder som er spredt av øyeblikket da Shaimaa al-Sabbagh blir drept, viser klart at det er politistyrker i nærheten. Ifølge Financial Times har dette ført til at politiske aktivister har rast på sosiale medier. Der hevder de at friheten som opprørerne kjempet for i 2011, nå er blitt kneblet av president Abdul Fattah-al Sisi og hans militærstyre, som i fjor kuppet makta i Egypt etter Det muslimske brorskap og dets president Mohammed Morsi.

Den egyptiske innenriksministeren sier i dag at politiet bare har brukt tåregass for å oppløse en samling på rundt 50 personer som kastet kinaputter.

Han sier videre at de jakter morderne og advarer demonstrantene mot terroristinfiltratører.

- Den som har begått feilen, vil bli straffet, uansett hvem han er», sa statsminister Ibrahim Mahlab.

Flere også drept i fjor

I fjor ble titalls demonstranter drept under markeringer på årsdagen for folkeopprøret, som var en del av den såkalte arabiske våren.

Det islamske brorskapets presidentkandidat Mohammed Mursi vant landets første demokratiske valg noensinne i 2012, men han ble styrtet av militæret sommeren 2013.

Nå er mange av Mubaraks tidligere støttespillere tilbake ved makta, Mursi sitter fengslet, mens det kan gå mot løslatelse for Mubarak etter at flere av dommene mot ham er satt til side og skal behandles på nytt, skriver NTB. Samtidig har militærregimet forbudt Det islamske brorskap.

Sunday, January 25th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments