Slik jobber de på spreng i ulykkesstunnelen: Arbeidet er vanskelig


BREMANGER (Dagbladet): I dag gikk de to første røykdykkerne inn i Skatestraumtunnelen etter at eksplosjonsulykka skjedde onsdag. Røykdykkere var inne etter ulykka, men ble evakuert på grunn av den store eksplosjonsfaren. 

- Det er kaldt i tunnelen der de var nå, sier Geir Sagevik, fungerende brannsjef  ved Florø brannstasjon til Dagbladet, mens han tar i mot røykdykkerne som nettopp har vært inne i tunnelen for første gang etter ulykken skjede i går.

  – Detter blir en utfordring. Å jobbe i undersjøiske tunneler, er vanskelig. Vi trener mye, og vi har blitt gode, men vi har et mål om å bli enda bedre, sier Sagevik, som forklarer at røykdykkerne var inne for å skru av ei vifte, som skulle snu vinden inne i tunnelen.  

- Vi ønsker oss vind i ryggen når vi skal ta oss videre inn senere i dag, sier Sagevik.      ¨

Fortsatt usikkert skadeomfang

Statens Vegvesen stilte mannsterke ved tunnelåpningen. De vet fortsatt lite om hvordan det står til med tunnelens innmat.  

- Vi vet lite om situasjonen inne i tunnelen nå. Vi har ikke vært der, og vi vet ikke hvor stor skadeomfanget er, sier Margot Aase Åsebø, fungerende avdelingsdirektør i Statens vegvesen i Sogn og Fjordane til Dagbladet.  

- Når folk skal inn i tunnelen i dagene framover, er vi veldig opptatt av at folk skal jobbe trygt, enten det er oss, politi eller brannvesen. Inni tunnelen mener Åsebø det er ting som heger fra taket som kan utgjøre en risiko for etterforskning og videre arbeid.  

- Betong, deler av kabelstier, lysarmaturer og flere andre ting kan henge løst fra taket. Vi må foreta en sikkerhetsvurdering på dette, før vi gjør videre arbeid, sier hun.  

Fjellet inni tunnelen er blitt svært oppvarmet under og etter eksplosjonen. Hengeren til tankbilen som eksploderte da den traff fjellveggen, inneholdt 16 5000 liter bensin. Når fjellet da kjøles ned igjen, kan dette forårsake sprekkdannelser.  

De to røykdykkerne som ved 12-tida torsdag gikk inn i tunnelen, på sørsida fra ytre Bremanger, skulle inn for å stille på et viftepanel, for å snu røyken i tunnelen. Da Dagbladet var på stedet klokka 11 oste det fortsatt røyk ut av tunnelgapet. Etter at røykdykkerne hadde vært inne, luktet det ikke lenger svidd i lufta.  

- Lang tid

Lokalbefolkning i Bremanger lurer nå på hvor lenge tunnelen vil være stengt. Dagbladet snakka med en familie i går, som mente at kommunen nå ble delt nok en gang.  

- Det kommer til å ta lang tid før denne tunnelen er åpen igjen. Vi vet ikke hvor omfattende reparasjonsarbeidet blir, men her er det mye tekniske detaljer, sier Åsebø.  

- Hvor mange måneder tror du? Et halvt år?  

- Nei, det er ikke godt å vite og det blir spekulasjon. Men 1-3 måneder kanskje, sier Åsebø.  

Systemene fungerte

Hun sier at en brannen hadde mye større potensiale. Skadene kunne vært mye større, både for mennesker og tunnel. 6 personer ble onsdag etter ulykken sendt til Førde sentralsjukehus med lettere røykskader, og alle ble skrevet ut samme dag.  

- Fra brannvesenet ble varslet, da brannskapet ble åpna i tunnelen, tok det bare 46 sekunder før tunnelen var stengt. Brannvesenet jobba lynkjapt. Her har systemene i tunnelen faktisk virka så godt de kunne, og at noe uansett er ødelagt er ikke rart når det går av en sånn type eksplosjon, sier Åsebø.    

Trailersjåføren, Tore Myresvang,  varsla brannvesenet etter at hengeren hans med 16 5000 liter bensin kolliderte med fjellveggen og eksploderte. Før dette, hadde fulgt rutine og sluppet mange personbiler foran seg før tunnelen. Hvis han ikke hadde gjort det, kunne ulykken fått mye større konsekvenser.

Thursday, July 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments