Slik blir mullaens liv i Trøndelag: Det er vel fare for at han må lære litt trøndersk

(Dagbladet): Av alle mottak over det ganske land, skal trusseldømte mulla Krekar sendes til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. De lokale Frp-lederne reagerte med vantro og Krekars advokat varsler kamp.

Men mannen som skal ta imot Krekar, mottaksleder Bjørn Jensen, tas mullaens inntog i Trøndelag med knusende ro.

- Nei altså. Hvis det viser seg at han faktisk dukker opp, så ser jeg ikke på det som så veldig spesielt. Vi har aldri hatt folk som har vært så offentlig kjent før, men vi har jo hatt folk som har kommet rett fra fengsel og som har blitt dømt for trusler, sier Jensen til Dagbladet.

Mullaens hverdag

Han sier det ikke virker som lokalsamfunnet i Hemne er særlig bekymra over å få Krekar til bygda.

- Jeg har sett en del reaksjoner på Facebook i dag. Stemninga gikk fra å være lettere sjokkert til å bli flirfull, sier Jensen til Dagbladet.

Så går han over på å beskrive hverdagen på mottaket som kan bli Krekars nye hjem.

- Det er jo opp til ham selv hva han ønsker å gjøre ut av det. Han er for gammel til tilbud om norskundervisning, for eksempel, sier Jensen.

Når, eller hvis, Krekar ankommer, så vil de intervjue ham på vanlig måte for å kartlegge hans interesser.

- Så vil vi prøve å tilrettelegge, så han for drive med det han ønsker å drive med. De viktigste samarbeidspartnerne våre er KIL/Hemne (fotballklubb red.anm.), kommunen og kulturskolen, men jeg ser ikke for meg at han er interessert i noe av det. Men vi har jo et godt samarbeid med det lokale biblioteket, sier Jensen.

- For ham vil vi nok tilrettelegge med litt mer bokhyllekapasitet enn det vi vanligvis stiller med, påpeker han.

Frykter ikke påvirkning

Vedtaket på Krekar, som ble offentliggjort i dag, innebærer at han aldri skal forlate Hemne kommune og at han må melde seg for lokalt politi tre ganger i uka. Men kontakt med omverdenen kan han ha, gjennom Internett.

- Vi har Internett på alle boenheter, sier Jensen til Dagbladet.

Han er ikke redd for at Krekar kan påvirke andre beboere i en radikal retning.

- Vi har ikke bekymret oss for det så langt. Men nå skal det sies at dette er noe vi har kjent til i veldig kort tid. Det jeg tenker om radikalisering, er at det er en del av de vurderingene som politiet har gjort. Politiet og PST kjenner Jarlen godt, sier Jensen.

- Hvis ikke de tør å ha ham i Oslo, får vi ta det ansvaret og gjøre det beste ut av det, sa ordfører i Hemne Ståle Vaag (Ap) til Dagbladet tidligere i dag.

Lager selv mat

Han har selv innvandret til Trøndelag fra Nord-Norge. Og i starten var dialekten en utfordring, også for mottakslederen.

- Det er vel fare for at Krekar må lære litt trøndersk. Jeg slet litt med alle «luggom»-an og «læll»-an de første åra, sier Jensen til Dagbladet.

På mottaket lager beboerne sin egen mat.

-  Det er opp til han selv hva han lager. Det er ingen som vil tvinge ham til å spise gammelsalta sei eller noe sånt, påpeker Jensen.

Men så er det slettes ikke sikkert at Krekar må forholde seg til noe av dette. For allerede før beslutningen ble kjent varslet hans advokat Brynar Meling at vedtaket ville bli brakt inn for retten dersom Krekar blir forsøkt plassert langt fra Oslo og familien sin der.

Og Kyrksæterøra er langt fra Oslo.

Tuesday, January 20th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments