Slår alarm ett år før OL: 13 roere ble plutselig syke


(Dagbladet): Tretten av totalt 40 amerikanske roere ble syke under junior-VM i Brasil nylig. Mesterskapet avholdes i samme område som Rio-OL neste sommer.

Nå får det beryktede sjøvannet skylda, ifølge Associated Press.

- Vi er ikke hundre prosent sikret på hva som forårsaket dette, men jeg mener det er vannet, sier doktor Kathryn Ackerman, som jobber for det amerikanske laget.

Tidligere i sommer kom det nemlig en oppsiktsvekkende rapporter. En undersøkelse gjennomført av AP viste at det kan bli krevende og rent helsefarlig å være olympisk utøver i Rio de Janeiro neste sommer.

I innsjøen Rodrigo de Freitas skal det blant annet konkurreres i roing og kano – og vannet er svært forurenset.

Kloakk

Undersøkelsen viste at det florerer av virus og bakterier fra menneskelig avføring og annen kloakk i vannet der ro-konkurransen finner sted. I enkelte av testene var forurensingen av vannet hele 1,7 millioner ganger høyere enn det som blir sett på som «farlig» ved et vanlig strandområde.

Under junior-VM i samme område ble tretten utøvere og fire i støtteapparatet til USA syke.

- Vi vet foreløpig ikke om det er vannflasker eller hygieniske forhold som har ført til at noen av utøverne er blitt syke, sier doktor Ackerman.

Lagleder og tidligere OL-vinner Susan Francia forteller:

- Dette ser virkelig ikke normalt ut, forteller Francia til AP.

USAs lagledelse forteller at de har forsøkt å unngå å få sjøvannet i ansiktet.

Tufte kritisk

Norges OL-håp Olaf Tufte fortalte til Dagbladet før sommeren at han er skeptisk.

- Jeg håper jeg ikke taper OL-finalen fordi jeg får død og råtten fisk på åra. Men det er klart man er bekymret fra et helseperspektiv også. Vi kommer til å tilbringe en del timer utpå det vannet, og vi får masse vann i både munnen og på hendene. Da hadde det vært fint om vannet ikke var helsefarlig, sa Olaf Tufte til Dagbladet.

- Dette ser ikke bra ut i det hele tatt, la Tufte til.

Både styresmaktene i Brasil og IOC har garantert for at arenaene skal være klare til lekene blåses i gang neste sommer, men det virker som om de har et betydelig rensearbeid foran seg.

- Aldri tillatt

Ifølge AP henger det en eim av kloakk over store deler av byen, og flere strender er så og si folketomme fordi vannet i praksis er det samme som forsvinner ned i toaletter, sluk og avløp i millionbyen.

- Det er alt vannet fra toaletter, dusjer og alt innbyggerne skyller ned i vasken som dukker opp på strendene. Dette ville aldri vært tillatt dersom det hadde skjedd i USA, sier marinebiolog John Griffith AP.

De olympiske sommerlekene neste sommer vil trekke mer enn 10 000 atleter fra 205 nasjoner til den brasilianske storbyen. Nesten 1400 av dem kommer til å seile, svømme, padle eller ro.

Tuesday, August 11th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments