Slakter nytt forslag fra regjeringen

I romjula avslørte Dagbladet at Justisdepartementet har sendt ut et høringsbrev om en ny lov. Forslagene vil gi politiet anledning til å stenge mobilnettet i ulike områder, samt å jamme telefonene i området.

Nå frykter Datatilsynet at uskyldige mennesker vil bli overvåket, og mener forslaget er et overgrep mot personvernet, melder NRK Dagsrevyen.

- Dette forslaget er veldig uklart og veldig vagt. Deler at dette forslaget vil nærmest gi politiet en generalfullmakt til å gå inn og se hvem som er i et område. Det er et overgrep mot den enkelte som faktisk er i det området, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet.

Trenger ikke mistanke

Som Dagbladet skrev i forrige uke, er det Justis- og Samferdselsdepartementet som foreslår store utvidelser av politiets mulighet til å blokkere mobil- og radiosignaler og sette opp falske basestasjoner for mobiltelefoner. Lovforslaget gjelder «mobilregulerte soner», geografiske områder der politiet kan ha full kontroll på det de ønsker av radio- og mobiltrafikk som går inn og ut av området.

I dag er hovedregelen at en domstol skal godkjenne overvåking. I forslaget skal politimestere, og operasjonsleder ved behov, kunne avgjøre om overvåking eller blokkering av signaler skal igangsettes. Politiet behøver ikke ha konkrete mistenkte.

De kan ikke avlytte samtalene, men de kan hindre personer i å snakke sammen. Datatilsynet mener det er en trussel mot personvernet at politiet kan overvåke mobiltrafikken for å forebygge kriminalitet, uten å ha en mistanke til en konkret person.

- Jeg er nok særlig skeptisk til at de kan kunne bruke dette redskapet i soner hvor det ikke foreligger mistanke mot enkeltpersoner, og uten at det forelegger en mistanke om at noe alvorlig skal skje, sier Thon.

Solberg forsvarer forslag

Statsminister Erna Solberg forsvarer forslaget som justisministeren har sendt ut på høring.

- Kriminalitet er et stort inngrep mot folk. Terrorhandlinger er et stort inngrep mot folk. Politiet må også ha metoder for å forhindre alvorlig kriminalitet og terrorhandlinger som vi kan tenke oss, sier Solberg til NRK.

Justisministeren har satt kort høringsfrist. 23. januar skal alle partene ha gitt sitt syn på saken.

Saturday, January 3rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments