Skulle blitt pisket offentlig hver fredag. Nå griper kongen inn

(Dagbladet): Den saudiarabiske kongen, Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud, har bestemt at dommen mot Raif Badawi skal gjennoptas i landets høyesterett. Det forteller kona til bloggeren til BBC.

Ifølge kona har beslutningen gitt Badawi håp om at myndighetene akter å stanse avstraffelsen av ham.

Dette skjer etter at Amnesty Interational i går demonstrerte mot dommen foran saudiarabiske ambassader i flere europeiske land, inkludert Norge.

Torturdom

Som Dagbladet skrev i går, ble Badawi fredag i forrige uke dratt fram på et torg og gitt 50 smertefulle og fornedrende piskeslag over ryggen – fordi han har tatt til orde for religiøs liberalisering. Dette skjedde bare to dager før den saudiarabiske ambassadøren til Frankrike marsjerte for ytringsfrihet i Paris’ gater.

Piskeslagene Badawi mottok forrige fredag, var bare de første av de totalt 1000 piskeslagene han er idømt, i tillegg til 10 års fengsel. Angivelig fordi han ikke skal dø av torturen, har retten bestemt at piskeslagene skal deles ut hver fredag i 19 uker framover.

Amensty har derfor varslet at de vil gjenta demonstrasjonene foran ambassadene hver fredag inntil piskingen opphører. 

Badawi skulle dermed motta 50 nye piskeslag full offentlighet i dag, men den ydmykende avstraffelsen ble utsatt av medisinske årsaker.

Ifølge Amnesty International har en lege vurdert helsetilstanden til bloggeren etter forrige ukes pisking. Legen anbefaler at dagens planlagte pisking, som skulle skje etter fredagsbønnen, blir utsatt til neste uke fordi Badawis sår ennå ikke er leget.
 
Raif Badawi har sittet fengslet siden juni 2012 på grunn av det retten mener er «blasfemiske ytringer på sin blogg og i sine TV-sendinger på internett».

Kritikken har spesielt vært mot kongedømmets innflytelsesrike geistlige som følger en streng, ultrakonservativ tolkning av en retning innen islam kjent som Wahabisme.

- Samvittighetsfange

Badawi ble opprinnelig dømt til sju års fengsel og 600 piskeslag, men etter en anke ble straffen skjerpet.

Menneskerettighetsgrupper verden over har fordømt at Badawi straffes for å ytre sine meninger.

Amnesty International skriver på sin nettside at de anser Raif Badawi som en samvittighetsfange, fengslet utelukkende for å benyttet seg av ytringsfriheten.

Badawi er en av grunnleggerne av internettsiden «Frie Saudi-Arabiske liberale». Siden var et forum for offentlig debatt, men ble sett på som en trussel mot sikkerheten i landet av myndighetene.

Nettstedet publiserte også saker som åpent kritiserte landets religiøse ledere, ifølge Human Rights Watch.

Raif Badawi er gift og har tre barn. Alle fire fikk i 2013 politisk asyl i Canada.
 

Friday, January 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments