Skulle blitt henrettet i dag. Utsatt i går

(Dagbladet): Dødsdømte Richard Glossip (51) skulle egentlig henrettes med giftsprøyte i dag. Men med én dags varsel er henrettelsen utsatt for ham og to andre fanger i Oklahoma, melder Washington Post.

«Giftcocktail»

Det er USAs føderale høyesterett som har utsatt henrettelsene. Årsaken er kontroversen rundt et av tre medikamenter som blir brukt, Midazolam.

Det beroligende medikamentet gis fangen før et lammende stoff sprøytes inn for å hindre ukontrollerte bevegelser. Til slutt gis en dose medikament som stopper hjertet.

«Cocktailen» av medikamenter som brukes i Oklahoma, er svært omstridt; kritikerne mener den ikke er sterk nok. Massive reaksjoner fulgte etter henrettelsen av Clayton Lockett i fjor; Lockett vred seg i 43 minutter før han til slutt døde.

Høyesterett sa i forrige uke ja til å behandle den omstridte medikamentblandingen, etter en begjæring fra Glossip og de to andre fangene.

- Forsøksdyr

Etter fiaskoen med Lockett har Oklahoma økt Midazolam-dosen til nivået Florida bruker. Men kritikerne er på ingen måte beroliget.

- Midazolam er et upassende medikament å bruke ved henrettelser. Vitenskapen forteller oss at selv riktig bruk kan resultere i en inhuman død, sier advokat Dale Baich til nyhetsbyrået AP.

- Vi bør ikke bruke disse menneskene som forsøksdyr for at staten Oklahoma skal finne en måte å henrette på som er i tråd med grunnloven, sier Glossips advokat Mark Kenricksen.

Glossip er den eneste av de 49 dødsdømte fangene i Oklahoma som ikke har drept noen. Han er dømt for å ha betalt en samarbeidspartner for å ta livet av en motelleier de begge jobbet for. Drapsmannen fikk livstidsdom mot å vitne mot Glossip.

Støtte fra forfatter

Saken rundt Glossip var viet lite oppmerksomhet fram til for få uker siden. Da fattet nonna Helen Prejean – forfatter av boka «Dead Man Walking» – interesse for saken. Hun besøkte den dødsdømte i fengselet tidligere i uka, og erklærte at verdens øyne er rettet mot delstaten.

På tross av all kontroversen er støtten til dødsdom stor i Oklahoma. Noen delstatspolitikere har sågar foreslått å erstatte giftblandingen med nitrogengass.

- Hvis det går så langt at vi ikke lenger har teknologien til å gi giftinjeksjoner, ville jeg ha støttet hengning, halshogging eller hva det nå kreves for å være sikker på at vedkommende til sjuende og sist stilles til rette for sine handlinger, uttaler delstatssenator Ralph Storey til britiske Sky News.

Thursday, January 29th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments