Skremmende konklusjoner: Is-smeltingen i Antarktis kan løpe løpsk


Til forskjell fra tidligere studier som har undersøkt isens volum, har forskerne bak en ny Princeton-studie beregnet isens masse, altså hvor mye den veier.

Dette har vært mulig ved hjelp av data fra NASA/German Aerospace Centers satellitt-samarbeid GRACE, eller Gravity Recovery and Climate Experiment, fra årene 2003-2014.

Resultatene er skremmende.

- Aksellererer

«At issmeltingen i Vest-Antarktis aksellererer, er en «big deal» fordi det fører til et økende bidrag til at havnivået stiger», sier Christopher Harig, som har ledet arbeidet med studien, i en pressemelding fra Princeton-universitetet.

«Problemet har virkelig potensiale til å løpe løpsk. Det har kommet så langt at hvis vi fortsetter å miste masse i de områdene, kan tapet av is skape en reaksjon som gjør det selvforsterkende slik at vi mister mer og mer is, slik at havnivået til slutt stiger med flere titall fot», sier Harig i pressemeldingen.

Forskerne har beregnet at Antarktis i årene 2003-14 har mistet 92 milliarder tonn is per år.

Denne issmeltingen skjer vesentlig i Vest-Antarktis, og motvirkes av en viss is-oppbygging i det østlige Antarktis. Det mest skremmende i studien er hvordan issmeltingen skyter fart.

Global oppvarming

Forskerne har beregnet at istapet fra Vest-Antarktis’ ustabile isbreer siden 2008 har doblet seg fra et gjennomsnittlig årlig nivå på 121 milliarder tonn til det doble i 2014. I øst har det skjedd en oppbygging, som altså langt fra er nok til å utlikne smeltingen i vest.

Frederik Simons, en av studiens medforfattere, sier i pressemeldingen fra Princeton at analyser av et tiårs GRACE-målinger i seg selv ikke er nok til å slå overbevisende fast at issmeltingen skyldes global oppvarming.

«Men med det raskt aksellererende tempoet isen smelter, og i lys av alle de andre, vel-publiserte bevislinjene, vil de fleste forskere slite hardt med å finne mekanismer som ikke også inkluderer menneskeskapte klimaendringer», sier Simons i Princetons pressemelding.

Verre og verre..

En rekke studier og forskningsrapporter har de siste årene vist en tiltakende issmelting, særlig ved polene.

I 2009 omtalte Dagbladet for eksempel rapporten «Melting snow and ice: A call for action», som ble lagt fram av Jonas Gahr Støre og Al Gore.

- Det verst tenkelige scenariet som FNs klimapanel kom med, er nå middels sannsynlig. Omfanget av issmelting på kloden er større enn tidligere antatt, sa Støre til Dagbladet den gangen.

Ifølge rapporten kunne følgen av at polisen smelter bli at havet stiger med én meter dette århundret – dobbelt så mye som klimaforskerne tidligere hadde regnet med.

Nå mener altså Princeton-forskere at situasjonen kan bli enda verre.

Saturday, May 9th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments