Skjelvet var katastrofen ekspertene ventet på, men ikke rakk å verne seg mot


(Dagbladet): Lørdagens ødeleggende jordskjelv var katastrofen ekspertene visste kom til å komme, men som de ikke rakk å planlegge mot.

For seinest i forrige uke var over 50 jordskjelv-eksperter fra hele verden samlet i Nepals hovedstad i Katmandu for å diskutere mulige løsninger på hvordan området kunne forberede seg på et nytt kraftig jordskjelv. Et skjelv de visste var på vei, men de ikke visste når kom.

Det skriver nyhetsbyrået AP.

- Det vi fryktet

- Det var et uunngåelig mareritt. Det som har skjedd er akkurat det vi fryktet ville skje, sier seismolog James Jackson ved Cambridge-universitetet i England til nyhetsbyrået.

Han var en av forskerne som var tilstede i Katmandu i forrige uke og gikk selv i de samme områdene hvor jordskjelvet har rammet hardest.

- Da tenkte jeg at disse områdene var på vei til å bli problematiske, sier Jackson videre.

Spesielt utsatt

Andre eksperter avisa The New York Times har snakket med, underbygger APs og seismologen Jacksons påstander: jordskjelvet var uunngåelig, men legger også til at det høye dødstallet også var forventet.

Nepal er geologisk spesielt utsatt for jordskjelv, men også andre faktorer spiller inn, som befolkningstetthet og byggestandarder.

Der man i andre steder i verden også er utsatt for jordskjelv, bygger man med det spesielt i tankene. Bygningene i de hardest rammede områdene i Nepal, er stort sett ikke det, skriver New York Times. Derfor har jordskjelvet også vært så dødelig.

Kjent problematikk

Problematikken har vært kjent lenge, også for nepalske myndigheter, ifølge organisasjonen Geohazards International, en gruppe som jobber for å forebygge skadevirkningene av jordskjelv verden rundt.

- De visste at det hadde et problem, men det var så stort at de ikke visste hvordan eller hva de skulle begynne å jobbe med for å løse det, sier Hari Ghi, organisasjonens Asia-sjef om nepalske myndigheters utfordringer med sikring, til AP.

Og innbyggerne i Katmandu har nok annet å stri med, sier seismologen Jackson:

- Hvis du bor i Katmandu-dalen har du andre prioriteringer. Daglig trusler og daglige uhyggelige ting som skjer deg som følge av luftkvaliteten, vannkvaliteten, forurensningen og fattigdommen, sier Cambridge-seismologen, og legger til:

- Men det betyr ikke at jordskjelv blir borte.

Frykter 4500 omkomne

Så langt er 1800 bekreftet omkomne etter at lørdagens jordskjelv rystet Nepal og særlig Katmandu. Trolig vil tallene over de døde bare stige i den nærmeste tiden når man får mer oversikt over situasjonen.

Derfor frykter nepalske myndigheter at så mange som 4500 mennesker kan ha omkommet som følge av skjelvet.

17 er så langt bekreftet døde etter snøskred på Mount Everest som ble utløst av jordskjelvet, ifølge BBC. I morgentimene norsk tid melder nyhetsbyrået AFP at de første helikopterne har nådd Mount Everest for å evakuere de overlevende og skadde.

Sunday, April 26th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments