Skapte helt symmetriske ansikter: Våre standarder for skjønnhet egner seg bedre i arkitekturen


(Dagbladet): Hvordan hadde folk sett ut hvis ansiktene deres var helt symmetriske?

Det spørsmålet satte fotograf Alex John Beck seg et mål om å besvare gjennom fotoprosjektet «Both Sides Of». Og svaret er ganske oppsiktvekkende, i alle fall bildemessig.

Ved å manipulere portretter av en rekke ulike personer slik at ansiktene deres ble helt symmetriske, mener fotografen selv at bildene hans rokker ved en grunnleggende oppfatning av at symmetriske ansikter er pene ansikter, skriver britiske The Independent.

- Det er en feil ved den vanlige oppfatningen om at skjønnhet er basert på symmetri, sier Beck til avisa.

Venstre og høyre

For av hver person Beck tok bilder av, skapte han to symmetriske portretter: et av personen hvor venstresiden av ansiktet er speilet, og et hvor høyresiden er speilet.

Forskjellen er som man ser på bildene, rimelig stor. Fotografen selv mener bildene viser tydelige forskjeller i hva hver side av ansiktene våre viser av følelser.

- Folk satt for å bli portrettert og trodde de bare hadde et ansiktrsuttrykk, men bildene viser at hver side har sitt eget og distinkte uttrykk, sier Beck til den britiske avisa.

Personene Beck portretterte, var ikke nevneverdig imponerte over hvordan de så ut etter de fikk den digitale symmetri-behandlingen. Beck beskriver deres reaksjon som rystet.

Skjønnhet

Det viktigste han lærte ved å gjennomføre prosjektet var nettopp at vår vanlige, nærmest standardiserte måleparametere for skjønnhet, ikke nødvendigvis stemmer.

- Det er selvfølgelig rasjonelle standarder for skjønnhet, men de har ikke nødvendigvis noe å si for om et ansikt er attraktivt eller pent, sier Beck.

- Vår bruk av absolutte standarder for skjønnhet egner seg bedre i arkitekturen, legger han til.

På bildene, som Dagbladet har fått tilltatelse til å bruke, er ansiktene til venstre i montasjene personens venstreside speilet, og ansiktene til høyre er personens høyreside speilet. Alle bildene kan sees på nettsiden til fotografen.

Tuesday, June 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments