Sju norske fjellklatrere fløyet ut av Everest-camp


(Dagbladet): 17 personer er funnet døde på Mount Everest etter at et skred ble utløst av jordskjelvet i Nepal. Rundt 100 fjellklatrere sitter fast på fjellet etter at veien ned ble blokkert.

Den norske ekspedisjonsarrangøren Hvitserk har en ekspedisjon på Mount Everest.

Gruppen består av fem norske deltakere og to turguider. De norske gjestene og deres nepalesiske klatresherpaer er fløyet ned fra Camp 2 på 6400 meters høyde til Everest Base Camp, et punkt som ligger på 5364 meters høyde på sørsiden av fjellet.

Etter forholdene er alt ok med deltakerne. Ingen er skadd.

- Det er fortsatt en situasjon som oppleves ubehagelig for deltagerne. Vi følger situasjonen fortløpende, sier Trygve Sunde Kolderup, daglig leder i Hvitserk.

Nytt snøskred

De norske fjellklatrerne i Mount Everest var godt foreberedt, og har befunnet seg i området i en måned, forteller Trygve Sunde Kolderup. Deltagerne er i 50-års alderen.

-De var i Camp to. Det var tre uker til de skulle begynne på toppstøtet og komme til toppen, sier Sunde Kolderup.

Det har vært flere etterskjelv i Nepal i dag, og det siste utløste nye snøskred på Mount Everest, ifølge øyenvitner.

I tillegg har Hvitserk en gruppe fjellklatrere som befinner seg i byen Lukla. Det ser ut til at de tidligst kan fly fra byen i morgen.

Kritisk syk

I redningsoperasjonen i Mount Everest har Hvitserk også fått fløyet ned en klatrer fra en annen gruppe som har vært kritisk syk, skriver Hvitserk i en pressemelding.

Deres basecamp manager er lege Erling Rosenstrøm, som har opplyst at de skadde får bedre medisinske fasiliteter i Base Camp. Ekspedisjonsleder er Inge Meløy, som tidligere har ledet store ekspedisjoner til Nordpolen og Sydpolen i tillegg til verdens sjette høyeste fjell, Cho Oyu i Tibet. Begge befinner seg på fjellet og er blitt fraktet nedover fjellet med helikopter i dag.

Gruppen vil starte å gå ut fra basecamp i dag eller morgen tidlig. Den norske campen er skadet og delvis ødelagt av skredet, ifølge Trygve Sunde Kolderup i Hvitserk.

Det tar vanligvis tre til fire dager å gå fra Everst basecamp til flyplassen i Lukla.

«Bjørn Myrer Lund, som er turleder for en annen Hvitserk-gruppe som  befinner seg i byen Lukla, forteller at det der foregår en storstilt redningsaksjon. Bjørn, som er antestesisykepleier, har bidratt i redningsarbeidet. Gruppen med gjester skulle fly ut av Lukla i dag, men de siste meldingene tyder på at det ikke er mulig å fly før tidligst i morgen» skriver Hvitserk i pressemelding.

- Det var dårlig forbindelse, og vi kommer tilbake med mer når vi får ny kontakt, skriver reisearrangøren videre.

En av Googles sjefer, Dan Freidinburg, er én av de omkomne fjellklatrerne.  De rundt 100 fjellklatrerne på Camp 1 og 2 er alle i god behold, opplyser Nepal Mountaineering Association søndag.

Norske Teodor Glomnes Johansen (23) var i ferd med å bestige Mount Everest da skredet gikk. Han forteller at de så en enorm skyskraper av et snøskred komme mot dem.

Sendt bilder

Fotograf i AFP, Roberto Schmidt, befant seg på en fjellklatrerbase på Mount Everest da jordskjelvet inntraff i går. Han har sendt bilder tilbake fra fjellet, som er verdens høyeste.

Det skal ha vært over 1 000 fjellklatrere ved Base Camp da skjelvet startet. Rundt 400 av disse var utlendinger.

En talsmann for politiet i Nepal opplyser søndag morgen, norsk tid, at antall bekreftede døde i Nepal er 1953, mens 53 er døde i India.

I Nepals hovedstad Katmandu prøver innbyggerne og letemannskaer å grave ut ofre fra ruinene med bare hendene.

Sunday, April 26th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments