Sjokkmåling for Frp: Har ikke hatt så dårlig oppslutning siden 1996


(Dagbladet): Regjeringspartiet får rekordlav oppslutning på Dagbladets partibarometer, som gjennomføres hver måned av Ipsos MMI. Med en tilbakegang på 1,4 prosentpoeng siden februar, er de nå nede i en oppslutning på 9,9 prosent.

Dermed havner Frp under titallet på Dagbladets målinger for første gang siden 1996.

- Dette er en ny måling som viser det samme som vi har sett flere andre steder, så dette tyder på at Frp har stabilisert seg rundt ti prosent, sier valgforsker Tord Willumsen ved Universitetet i Tromsø til Dagbladet.

Han påpeker at alle endringene i målingen er innenfor feilmarginene, men Frp’s stabile tilbakegang er likevel grunn til bekymring for partiet.

Flere mulige forklaringer

Sammenliknet med valgresultatet, ville Frp fått 11 færre mandater med denne oppslutningen.

- Det er alltid kjekkere når det går opp enn når det går ned, men dette får bare inspirere oss til å gjøre en bedre jobb med å fortelle velgerne hva vi har fått til, sier nestleder Ketil Solvik-Olsen i Frp til Dagbladet.

Han peker på forbedringer i vei og jernbane, utbyggingen av sykehjemsplasser og flere utsendelser av asylsøkere som ikke har fått opphold.

Solvik-Olsen tror de dårlige meningsmålingene hovedsaklig skyldes fokuset på uenighetene mellom regjeringspartiene og støttepartiene.

- Vi må få oppmerksomhet rundt at vi leverer god politikk på de områdene som er etterspurt, men det drukner litt i støyen med småkrangling, sier han.

Flere mulige forklaringer

Valgforsker Tord Willumsen mener det kan være flere mulige forklaringer på tilbakegangen.

- Hvis velgerne går til Høyre, vil jeg anta at Frp mister en del av de mest moderate velgerne, og da tror jeg kanskje det skyldes at det er for mye bråk rundt innvandrere og asylbarn, sier han.

- Hvis velgerne har satt seg på gjerdet, ville jeg tolket det motsatt. Da er det kanskje velgere som ikke synes de får nok uttelling for å stemme Frp, og at partiet blir holdt tilbake av særlig Venstre og Kristelig Folkeparti.

Også dette kan skyldes den betente asylbarnsaken, hvor Krf som kjent har stilt et ultimatum til regjeringspartiene om at de lengeværende asylbarna som ble sendt ut i fjor høst, skal få sakene sine behandlet på nytt. Tiggerforbudet og mulla Krekar er blant andre problemområder for Frp.

Valgforsker Rune Karlsen ved Universitetet i Oslo mener også Frps rolle som juniorpartner i regjering kan ligge bak de dårlige meningsmålingene.

- Men det har jo vært en del annet rot også, så det kan være konkrete saker velgerne har reagert på, men det blir jo bare spekulasjoner, sier han.

Holder stand

Regjeringspartner Høyre har gått opp 2 prosentpoeng siden Dagbladets måling i februar, men ligger likevel 3,3 prosentpoeng bak valgresultatet på 26,5 prosent.

Arbeiderpartiet, derimot, holder stand på over 41 prosent. Senterpartiet får også god oppslutning, med 7,3 prosent, mens SV fortsetter å ligge stabilt under sperregrensa. Også Venstre er relativt stabile, mens Kristelig Folkeparti går noe tilbake.

Ketil Solvik-Olsen har tro på at Frp skal klare å slå tilbake.

- Vi hadde interne målinger nede på nitallet i 2012 også, og kom godt tilbake. Men vi må jobbe for det.

Monday, March 30th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments