Sjokkerer med bilder tatt sammen med kjæresten


(Dagbladet): Den kinesiske kunstneren Pixy Yijun Liao har satt i gang et prosjekt som vekker internasjonal oppmerksomhet.

Med bilder der hun og kjæresten poserer i småabsurde situasjoner, vil hun utfordre konvensjonelle ideer om kjønnsdynamikk.

- Mine bilder stiller spørsmål ved hva som er normen i heterofile forhold, skriver Liao om fotoserien «Experimental Relationship» på sine hjemmesider.

Inspirert av sitt «unormale» forhold

Pixy Yijun Liao startet prosjektet etter hun begynte å date den fem år yngre japanske musikeren, Moro. Hun fikk mye oppmerksomhet for valget av kjæreste, noe som var overraskende, forteller fotografen Dagbladet.

- Da jeg fortalte en mannlig venn i Kina at jeg datet en søt, yngre kjæreste, spurte han meg hvordan jeg kunne velge en kjæreste på samme måte en mann velger kjæreste, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

- Jeg har innsett at forholdet vårt ansees som utenfor normen av mange mennesker. Det er interessant, og problematisk på samme tid. Det inspirerte meg til å gjøre dette prosjektet.

Kontroversielle i eget land

Prosjektet har blitt omtalt verden over og har gitt kunstneren anledning til å stille ut på gallerier i Asia, Europa og USA.

Men mens bildene hylles internasjonalt, er de kontroversielle i den strenge staten Liao er født. Liao har bare vist bildene to ganger i hjemlandet.

- Tradisjonelle kjønnsrollemønstre er fortsatt veldig sterke i Kina. Føydale tanker som er flere tusen år gamle påvirker fortsatt måten menn og kvinner blir sett på i det kinesiske samfunnet, sier hun til nettmagasinet Dazed, et magasin som kaller prosjektet for fascinerende og komisk.

Til Dagbladet utdyper hun:

- Jeg er veldig opptatt av å vise prosjektet bare til det kunstneriske publikummet i Kina. Jeg tror ikke folk flest er klar for denne typen konseptuelle fotografier i Kina. Selv mine foreldre har frarådet meg å vise dette til noen av sine venner, for å unngå «misforståelser».

Forskjellig tilbakemelding

Liao forteller at hun får veldig forskjellig tilbakemelding i de forskjellige landene hun har vist sine verk.

- Ikke alle har opplevd den type patriarkalsk samfunn jeg vokste opp med, derfor nærmer folk seg arbeidet mitt veldig forskjellig. Arbeidet er mer akseptert i vestlige land. I asiatiske land utenfor Kina blir ikke arbeidet alltid akseptert. Men på samme tid føler mange asiater mer empati med mitt arbeid.

Hun vil gjerne si noe om fastlåste kjønnsroller i Kina, men tror prosjektet har begrenset påvirkningskraft i hjemlandet siden det ikke vises offentlig der.

En hyllest til den geopolitiske historien

«Experimental Relationship» er også en hyllest til den kompliserte geopolitiske historien til Kina og Japan.

- Japan og Kina har en lang og komplisert historie. Siden kjæresten min er japansk, og jeg er kinesisk, beskriver dette prosjektet også et kjærlighet- og hatforhold.

Monday, July 20th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments