SISTE: Russland gjør krav på Nordpolen


(Dagbladet): Russiske myndigheter hevder at den russiske kontintentalsokkelen strekker seg forbi Nordpolen, skriver Barents Observer.

Det er etter langvarige etterforskninger at landet i går fornyet sitt krav til FNs kontinentalsokkelkommisjon, skriver avisa.

Opp til FN

I kravet kommer det fram at Russland blant annet hevder å ha rett på området Lomonosovryggen, som også Danmark og Canada har gjort krav på. 

Det er nå opp til FN-kommisjonen å bestemme om Russland skal få suverinitet over områdene.

- Kravet for de ytre grensene for kontinentalsokkelen i Polhavet er basert på den vitenskapelige forståelsen av at de sentrale undervannsryggene, blant dem Lomonosv, Medeleev, Alfa og Chukotskoye Heights, samt områdene mellom Podvodnikov og Chukotskaya, har en kontinental karakter, lyder et skriv fra myndighetene, referert til av RIA Novosti ifølge Barents Observer.

Tidligere forsøk

Kommisjonen skriver på sin hjemmeside at kravet vil komme på den foreløpige dagsorden under deres neste møte.

Ifølge Barents Observer er Norge det første landet som etter en søknad fra 2009 har fått sine krav godkjent. Canada og Danmark har også tidligere gjort krav på områder på Nordpolen, uten hell.

Polen har et stort energipotensiale som er lettere tilgjengelig nå enn tidligere på grunn av klimaendringer.

Hvis kravet blir godkjent, vil Russland utvide sine landområder med 1,2 millioner kvadratkilometer, ifølge avisa. Områdene skal inneholde både oljefjelt og gassfelt.

Dagbladet oppdaterer saken.

Tuesday, August 4th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments