Siste oppdatering: Slik blir Birken-været


(Dagbladet): I fjor måtte Birken avlyses på grunn av sterk vind. I år ligger det an til kanonforhold for de 13 000 langrennsløperne som skal ta turen over fjellet fra Rena til Lillehammer.

- Nydelig vær

Blant deltakerne er kronprins Haakon, Arve Tellefsen, Abid Raja, Jonas Gahr Støre, Jon Almaas, Therese Johaug og Martin Johnsen Sundby.

- Det blir en fin tur med nydelig vær. Det er veldig fine forhold! forsikrer vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Terje Alfvik Walløe.

Mens de som gikk Fredagsbirken i går slet med snøfall og vanskelige smøreforhold, er det i dag meldt sol og oppholdsvær fra start til slutt.

- I går var det våt snø og ikke så gode forhold. Det har kommet litt nedbør det siste døgnet, men nå har skyene og nedbøren forsvunnet.

Kan være litt motvind

Walløe kan fortelle at det nå er cirka minus seks grader på Rena og rundt minus tre på Lillehammer.

- Det blir litt kald nordavind i morgentimene, litt frisk vind fra nord på fjellet. Det er bare bris, men det kan være litt motvind. Vinden skal langsomt roe seg utover formiddagen, sier han.

- Når sola kommer opp vil temperaturene stige litt. Det vil nok være i overkant av null når man går i mål. De som starter i senere puljer vil oppleve høyere temperaturer enn de som starter tidlig, sier han.

- Husk solkrem!

- Har du noen råd til kronprins Haakon, og de andre deltakerne som skal gå Birken i år?

- Haha. Solkrem kan være greit å ha under Birken i dag. Når det er snø på bakken og sol hele dagen er det fint med solkrem. Sola er ikke så sterk ennå, men deltakerne skal jo bære ute i mange timer. Å gå Birken tar tid, det er ikke gjort i en håndvending.

Rennet ble etablert i 1932 til minne om turen birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka tok i 1206 med vesle prins Håkon Håkonsson.

Dagbladet ønsker alle Birken-deltakere en god tur over fjellet!

Saturday, March 21st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments