SISTE: Hevder hjernen bak In Aménas-angrepet er drept


(Dagbladet): Mokhtar Belmokhtar, som var hovedmannen bak angrepet mot Statoils gassanlegg i In Aménas i Algerie for to år siden, skal være død.

Han ble drept i et amerikansk angrep i Libya på lørdag, melder nyhetsbyrået Reuters, som skriver at opplysningene stammer fra regjeringen i landet.

Rapportert død før

Algerieren regnes som hjernen bak gisselaksjonen mot gassanlegget i In Aménas i Algerie der 40 ansatte fra en rekke land ble drept, inkludert de fem nordmennene Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35), Hans M. Bjone (55), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56).

Det er ikke første gang det rapporteres at Belmokhtar er død.

I mars ble det hevdet at mannen med kallenavnet «Den enøyde» ble drept
da en væpnet styrke fra Tsjad jevnet en terroristbase i Mali med jorden.

Dette ble seinere avkreftet da han dukket opp i en ny trusselvideo.

Opplært i Afghanistan

Mokhtar Belmokhtar har helt siden 1990-tallet herjet i Nord-Afrika, først i hjemlandet Algerie, men senere også i Nord-Mali.
Ifølge sikkerhetskilder i flere europeiske og nordafrikanske land fikk han på begynnelsen av 1990-tallet opplæring i Afghanistan; ifølge NTB delvis av mujahedingeriljaen som hadde drevet russerne ut av landet, og seinere også av arabere med bånd til Osama bin Laden og al-Qaida.

 I 1993 dro han tilbake til hjemlandet Algerie, der de militære med stilltiende aksept fra omverdenen hadde gjennomført et kupp og fratatt Den islamske redningsfront (FIS) valgseieren.

Belmokhtar og en rekke andre og mer erfarne Afghanistan-veteraner dro hjem, der de dannet Væpnet islamsk gruppe (GIA) for å ta opp kampen mot regimet.

Krigen som fulgte ble ifølge NTB et blodbad som kostet mist 150 000 mennesker livet, før GIA mer eller mindre ble knust mot slutten av 1990-tallet.

«Mr. Marlboro»

Den 40 år gamle tidligere al-Qaida-våpendrageren har tatt på seg ansvaret for angrepet på gassanlegget In Amenas i Algerie. I et videopptak som ble publisert dagen etter terroren knytter han også angrepsordren til verdens mest kjente terrornettverk.

- Vi i al-Qaida annonserer denne velsignede operasjonen, sier Belmokhtar i videoen.

«Khaled Abul Abbas» og «Belaouer» var Belmokhtars alias. Han refereres til som kommandør av en islamistfraksjon som består av krigere fra både Mauritania og Algerie.

Belmokhtar, som har gode kontakter også i Libya, knyttes til utstrakt smugling av diamanter og sigaretter, og ble noen ganger kalt «Mr. Marlboro».

«Den enøyde»

Belmokhtar anslås å ha tjent opptil 800 millioner på kidnapping, ifølge risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven i selskapet RIG. O

Gruppa han kontrollerte har operert under ulike navn, både Katibat Al-Mulathamin, «Den maskerte bataljon», og en annen betegnelse som refererer til «De som signerer i blod».

Ifølge terroranalytikerne i International Institute for Counter-Terrorism (ICT) fikk Belmokhtars jihadister fotfeste da han etablerte seg i Azawad-ørkenen mot slutten av 2004.

Før det skal han ha mistet det ene øyet i trefninger i Afghanistan og har dermed fått nok et kallenavn – «Den enøyde».

Sunday, June 14th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments