SISTE: Etter at 51 prosent av stemmene er talt opp, har nei-siden 61 prosent


ATEN (Dagbladet): Foreløpige opptellinger viser at et klart flertall sier Nei i dagens fokeavstemming i Hellas. Det samme var resultatet i seks av seks valgdagsmålinger til de greske tv-stasjonene. Men i målingene er resultatene noe mindre overbevisende. Der leder nei-siden med tre-fire prosentpoeng.

Når rundt 40 prosent av stemmene er talt opp leder nei-siden klart, med drøyt 60 prosent av stemmene.

Nei-siden har så langt flertall over hele Hellas.

Du kan følge opptellingen direkte HER, på sidene til det greske innenriksdepartementet.

Grexit

Statsminister Alexis Tsipras har sagt at et nei ikke vil bety at Hellas forlater Euroen, men bare vil gi regjeringen en bedre forhandlingspossisjon mot EU. Det er ikke EU-parlamentets president Martin Schulz enig i.

-  Vil Hellas fortsatt være i eurosamarbeidet etter denne folkeavstemningen? Det kan godt være tilfellet. Men hvis grekerne sier nei, vil de bli nødt å innføre en annen valuta, fordi euroen ikke lenger er tilgjengelig som betalingsmiddel. I det øyeblikket noen innfører en ny valuta, forlater de eurosonen. Det er dette som gir meg håp om at grekerne ikke vil stemme nei i dag, sier Schulz til radiokanalen Deutschlandfunk ifølge NTB

Bedre kort

Grekerne er bedt om å si ja eller nei til vilkårene kreditorene i EU og IMF har satt for å utbetale flere lån i bytte mot greske reformer og kutt. Statsminister Alexis Tsipras har bedt dem si «et stolt nei til ultimatumene og dem som terroriserer dere».

Regjeringen i Aten håper et nei til kravene skal gi dem bedre kort i forhandlingene om et nytt låneprogram for en skakkjørt gresk økonomi. Det eksisterende programmet er imidlertid utløpt, og det uklart om kreditorene vil stille de samme kravene i nye forhandlinger.

Toppmøte mandag

Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel møtes i Paris i morgen for å diskutere resultatet av folkeavstemningen i Hellas.
Merkel reiser til den franske hovedstaden mandag, sier den tyske statsministerens talsperson Steffen Seibert.

- Samtalene med den franske presidenten og det etterfølgende middagen vil handle om å få en felles forståelse av situasjonen etter den greske folkeavstemningen og om hvordan det fransk-tyske samarbeidet om dette kan fortsette, sier Seibert.

Den greske regjeringen ønsker å starte samtaler med sine kreditorer raskt fopr å prøve å sikre en ny avtale. Det sier den greske regjeringens talsmann Gavrill Sakellaridis.

- Forhandlingene bør være avsluttet innen 48 timer, sier han til gresk TV etter at meningsmålingene viser et knapt «nei» til den avtalen som ligger på bordet.

- Vi vil gjøre alt vi kan for å avslutte dette raskt, sier han.

Bunnskrapt

Uansett er den greske statskassa bunnskrapt og trenger nye midler. Hellas har for første gang misligholdt låneforpliktelsene i IMF og kan kommer til å gjøre det samme i Den europeiske sentralbanken 20. juli.
Med et nei søndag kan grekerne uten velvilje fra kreditorene være på full fart mot statskonkurs og en kaotisk uttreden av eurosamarbeidet. Blir det likevel ja, venter nye, harde forhandlinger om hvilke vilkår Hellas må finne seg i for å få et nytt låneprogram

Sunday, July 5th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments