- Siktelsen kom som lyn fra klar himmel for henne

KRISTIANSTAD (Dagbladet): - Siktelsen kom som lyn fra klar himmel for henne. Det er kanskje spesielt for noen at de voksne barna har valgt å bo med sin mor, men de ville leve slik. 

Det sier advokaten til moren til de tre kvinnene som onsdag ble hentet ut av en leilighet i Bromölla i Sverige. 

Retten er fredag ettermiddag hevet og moren er løslatt. Siktelsen for ulovlig frihetsberøvelse fra 1. januar 2013 til 18. februar 2015, opprettholdes. 

- Hun er veldig lettet og glad for å bli sluppet fri, men selvsagt er hun preget av å ha sittet inne, sier advokat Thomas Ljungdahl. 

*Saken oppdateres. 

- Det er snakk om psykisk tvang, ikke frihetsberøvelse. Døtrene har kun fått forlate huset ved noen tilfeller, som på mandag da den yngste av dem fikk varslet naboen, sier statsadvokat Pär Andersson til Dagbladet. 

Kvinnens advokat sier moren til de nå voksne kvinnene aldri har tvunget barna til å bli i leiligheten. 

- Det har vært en overrensstemmelse mellom dem om å bo sammen, sier advokat Ljundahl. 

- De to eldste har vært på shopping i Stockholm, de har vært ute ved flere anledninger. Når det gjelder den yngste jenta, så har det vært medisinske grunner til at hun ikke har vært så mye ute, sier han. 

- Det finnes en familiekonflikt langt tilbake i tid, sier han om bakgrunnen for saken som i dag er under etterforskning av svensk politi. 

- Du sier levemåten er litt spesiell, hva legger du i det? 

- Det er litt uvanlig at tre voksne barn lever sammen med foreldrene, det ser man ikke hver dag, men man velger jo selv hvordan man vil leve. Det er ikke tvang, det er helt frivillig, svarer han. 

- Hvordan har de unngått skoleplikten? 

- Det har vært visse brister i utdanningen av den ene av dem, men de andre har gått på skole. Men jeg synes det er et privat spørsmål som de eventuelt får svare på selv, sier han. 

Nettopp hvordan familien har klart å holde seg utenfor samfunnet i en årrekke, er et av de store spørsmålene i saken.

Når Dagbladet spør hvordan de har hatt noen inntekt de siste åra der det skal ha foregått psykisk tvang om å holde seg innendørs, sier advokaten at de fire kvinnene har hatt en form for inntekt. 

- En av døtrene har jobbet fra boligen. Det er også en pensjon innblandet i saken. Min klient er førtidspensjonert, sier han.

Dagbladet har tidligere skrevet at moren skal ha flyttet rundt på barna sine, fra kommunen til kommune, angivelig i et forsøk på å slippe unna myndighetene. 

- De har bodd på 23 forskjellige steder siden den ene datteren var ni år, sier statsadvokaten til pressen. 

59-åringen satt godt gjemt under et stort teppe da hun ankom retten i Kristianstad i 13-tida fredag.

Bak lukkede dører avgjorde retten at hun skulle slippes løs, etter at politiet siktet henne for frihetsberøvelse.

I Sverige har man to mistankegrader, og i denne saken har statsadvokat Andersson tatt i bruk begrunnelsen «sannolika skäl» – den sterkeste av de to gradene. 

- Det må bety at han har sterke bevis i saken, sier en kilde med kjennskap til saken og det svenske rettssystemet, til Dagbladet.

Barnas mormor sier at dattera hennes ikke har holdt barna innesperret.

Friday, February 20th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments