- Selger jenter for så lite som prisen for en pakke sigaretter


(Dagbladet): Tenåringsjenter som kidnappes av IS-krigere i Irak og Syria blir solgt på slavemarkeder for så lite som prisen for en pakke sigaretter.

Det hevder FNs spesialrapportør for seksuelle overgrep Zainab Bangura, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Dette er en krig som blir kjempet på bekostning av kvinnekropper, sier Bangura.

Besøkte krigsherjede områder

FN-rapportøren besøkte Irak og Syria i april. Under reisen til de krigsherjede landene og landene omkring, møtte Bangura flere kvinner og jenter som hadde flyktet fra fangenskap i IS-kontrollerte områder, ifølge AFP.

- De kidnapper kvinner og jenter når de tar nye landområder så de har – jeg vil ikke kalle det fersk forsyning – men nye jenter, sier Bangura til AFP.

Det finnes ikke konkrete tall på hvor mange jenter som er tatt av IS og solgt på slavemarkedene, ifølge Bangura. Men slavevirksomheten skal være viktig for terrororganisasjons rekruttering.

- Det er slik de tiltrekker unge menn. Fremmedkrigerne er viktig for krigføringen, sier hun.

Ifølge en fersk FN-rapport skal det være 25 000 fremmedkrigere fra over 100 land involvert i konflikter verden over. Flesteparten av disse skal være i Syria og Irak.

Sterke historier

Til AFP beskrev Bangura flere av historiene hun fikk høre under sine reiser tidligere i vår, blant annet om en gruppe tenåringsjenter jenter som ble tatt til fange forholdsvis nylig.

Flere av dem var yezidi-jenter, en minioritetsgruppe som tidligere har blitt pekt ut som mål for IS.

- De ble tatt, låst inne på et rom – over 100 av dem i et lite hus – strippet nakne og vasket, sier Bangura.

Så ble jentene tvunget til å stå foran en gruppe menn som bestemte hva de var verdt. Og verdien varierer altså fra prisen for en pakke sigaretter til noen tusen dollar, ifølge Bangura.

Advarte i mai

Spesialrapportøren har tidligere slått alarm til verdenssamfunnet om IS’ slavevirksomhet, i mai, og deres angrep mot yezidi-landsbyer.

Da beskrev rapportøren at IS-krigere angrep landsbyene og kidnappet jentene, strippet dem nakne, utførte jomfrutester på dem og så sendte dem til slaveauksjoner. De jentene IS betraktet som de vakreste, ble sendt til Raqqa i Syria.

- Kjøperne går vanligvis for tre eller fire jenter og beholder dem noen måneder før han selger dem videre, sa Bangura da.

Tuesday, June 9th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments